Business & Finance Τρίτη 6/10/2020, 18:28
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Το τραπεζικό άλμα έφερε τις 645 μονάδες

Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με τις 645 μονάδες «φλέρταρε» σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο «είδε» τον τραπεζικό κλάδο να εκτινάσσεται άνω του 5% και να στηρίζει επιτέλους την ανοδική κίνηση, συνεισφέροντας στην αντιστροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,72% και διαμορφώθηκε στις 644,35 μονάδες, πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας των 644,54 μονάδων. Το χαμηλό ημέρας ήταν οι 633,51 μονάδες. Από την πλευρά του, ο τζίρος ανήλθε στα 47,7 εκατομμύρια ευρώ, καθώς ο όγκος των συναλλαγών ορίστηκε στα 32,7 εκατομμύρια τεμάχια.

Όπως προαναφέρθηκε, για πρώτη φορά μετά από αρκετές συνεδριάσεις, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης βρήκε στηρίγματα στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 5,44% στις 235 μονάδες. Της ανόδου, μάλιστα, ηγήθηκε η Εθνική Τράπεζα, η οποία σημείωσε αύξηση κατά 8,24%. Η Τράπεζα Πειραιώς, ταυτόχρονα, έκλεισε στο +7,79%, η Eurobank στο +4,97% και η Alpha Bank στο +2,77%.

Περαιτέρω ώθηση στο Χ.Α. παρείχε και η μετοχή της Aegean, η οποία μετά από μια δύσκολη χρονική περίοδο έντονων ρευστοποιήσεων, κατάφερε να σηκώσει κεφάλι και να εκτιναχθεί στο +9,45% και τα 3,07 ευρώ/μετοχή. Άνω του +3% έκλεισε και η μετοχή της ΔΕΗ, μετά την χθεσινή παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας, αλλά κυρίως τα άκρως θετικά οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου.

Απών ο τραπεζικός κλάδος

Μετά από αρκετές ημέρες, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να βρει στηρίγματα και στον εμπροσθοβαρή τραπεζικό κλάδο, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην ανοδική κίνηση προς τις 645 μονάδες Ωστόσο, παρά το σημερινό ξέσπασμα, οι τράπεζες παραμένουν εγκλωβισμένες κάτω των 300 μονάδων, λόγω του εγγενούς προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, άλλωστε, οι οποίες μιλούν στο kathimerini.gr, ο τραπεζικός κλάδος αποτελεί τον «νούμερο 1» υπαίτιο για την αισθητή μείωση του τζίρου το τελευταίο διάστημα.

«Κλειδί» στην αλλαγή του κλίματος φαίνεται ότι αποτελούν οι εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας, όταν η Τράπεζα της Ελλάδας υπέβαλε στην κυβέρνηση την πρόταση για τη δημιουργία μιας bad bank, η οποία θα απορροφήσει τα προβληματικά χαρτοφυλάκια, «καθαρίζοντας» σε μεγάλο βαθμό τους τραπεζικούς ισολογισμούς. Μάλιστα, θετική ψήφο στην πρωτοβουλία της ΤτΕ παρείχε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως προκύπτει από την έκθεση συμπερασμάτων της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Στο μεταξύ, στην Ελλάδα βρέθηκε σήμερα και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στον απόηχο της πρόσφατης συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας για την καθιέρωση μιας μόνιμης γραμμής επικοινωνίας. Ωστόσο, όπως παραδέχονται οι ίδιες χρηματιστηριακές πηγές, τα ελληνοτουρκικά έχουν πλέον κουράσει, μην επηρεάζοντας ουσιαστικά την πορεία της αγοράς.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στις διεθνείς αγορές, το κλίμα εξακολουθεί να επηρεάζεται από τις ειδήσεις για την υγεία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα διαγνώσθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Μάλιστα, το βράδυ της Παρασκευής εισήχθη σε στρατιωτικό νοσοκομείο, από το οποίο τελικά πήρε εξιτήριο τη Δευτέρα. Κι όλα αυτά, μόλις τέσσερις εβδομάδας πριν τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ευρωπαϊκές αγορές παρουσιάζουν σταθεροποιητικές τάσεις, με τον γερμανικό DAX να ενισχύεται κατά 0,71% και τον βρετανικό FTSE να βρίσκεται αμετάβλητος στις 5.942 μονάδες.. Από την πλευρά του, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 καταγράφει ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,12% στις 366 μονάδες. Παρόμοια είναι η εικόνα και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, με τον βιομηχανικό Dow Jones να αυξάνεται κατά 0,19% και τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 να υποχωρεί οριακά κατά 0,04%. Το πρωί, τέλος, ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε στο +0,52% και τις 23.433 μονάδες.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News