Business & Finance Τρίτη 9/03/2021, 15:04
ΑΓΟΡΕΣ

Επανακάμπτει η τουρκική λίρα μετά τη χθεσινή βύθιση

Επανακάμπτει η τουρκική λίρα μετά τη χθεσινή βύθιση

Στροφή 180 μοιρών πραγματοποιεί σήμερα η τουρκική λίρα μετά το χθεσινό κατρακύλισμα στο χαμηλότερο επίπεδο για το 2021, εν μέσω μιας αναζωπύρωσης των προσδοκιών για εκ νέου αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, κατά τη συνεδρίασή της την ερχόμενη εβδομάδα. 

Χθες η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έναντι του δολαρίου εκτινάχθηκε στο 7,7840, το υψηλότερο επίπεδο από τις 17 Δεκεμβρίου, ωστόσο σήμερα κατάφερε να ανακάμψει φθάνοντας κατά τη διάρκεια των πρώτων συναλλαγών να ενισχύεται έως και 2%. Περί τις 14:50 ώρα Ελλάδος η ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου διαμορφώνεται στο 7,6450 με το τουρκικό νόμισμα να ενισχύεται περί του 1,60%. 

Η υποχώρηση που καταγράφει το τουρκικό νόμισμα στις 10 από τις 11 τελευταίες συνεδριάσεις, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό ο οποίος εξακολουθεί να κινείται πέραν το 15% και το ράλι που καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου το τελευταίο διάστημα, έχουν φέρει στο προσκήνιο εκτιμήσεις ότι η Τράπεζα της Τουρκίας θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων, στη συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη για τις 18 Μαρτίου. Μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν ότι θα αυξηθούν τα επιτόκια είναι και οι αναλυτές των αμερικανικών τραπεζών Citigroup και JPMorgan.

Υπό τον καινούργιο διοικητή Νασί Αγμπάλ, η κεντρική τράπεζα της γείτονος έχει αυξήσει τα επιτόκια από το 10,25% τον Νοέμβριο, στο 17%. Το επίπεδο είναι μακράν το υψηλότερο μεταξύ των αναπτυσσόμενων οικονομιών και υπό αυτό το πρίσμα, το τελευταίο διάστημα και πριν αρχίσει η καθέλκυση της λίρας, οι περισσότερες εκτιμήσεις έκλειναν προς μια αύξηση των επιτοκίων κοντά στο τέλος του τρέχοντος έτους. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News