Business & Finance Δευτέρα 8/03/2021, 22:24
ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

Η άνοδος δολαρίου και αποδόσεων οδήγησαν σε πτώση 1% τον χρυσό

Η άνοδος δολαρίου και αποδόσεων οδήγησαν σε πτώση 1% τον χρυσό

Πτώση άνω του 1% κατέγραφε η τιμή του χρυσού λίγο πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης, κινούμενη κοντά σε χαμηλό εννέα μηνών, καθώς το δολάριο και οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων συνέχισαν την ανιούσα, απομακρύνοντας τους επενδυτές από το πολύτιμο μέταλλο. 

Η τιμή spot του χρυσού στο Λονδίνο υποχωρεί 1,1% στα 1.681,41 δολάρια η ουγκιά, αφού όμως ενωρίτερα είχε υποχωρήσει ακόμη περισσότερο έως τα 1.676 δολάρια. Το δολάριο κινήθηκε σε υψηλό τριμήνου, ενώ η απόδοση του αμερικανικού 10ετους κρατικού ομολόγου επέστρεψε κοντά στην περιοχή του 1,60%, σε υψηλό έτους. 

«Εχουμε μία οικονομία που ανακάμπτει και έναν πληθωρισμό που αρχίζει να διαφαίνεται. Αυτό σημαίνει ότι οι ομολογιακές αποδόσεις έχουν περιθώριο να κινηθούν ακόμη υψηλότερα», αναφέρει ο Μπαρτ Μέλεκ, υπεύθυνος στρατηγικών σε εμπορεύματα της TD Securities, εκτιμώντας ότι η τιμή του χρυσού μπορεί να διολισθήσει προς τα 1.660 δολάρια. 

Αναλυτές σημειώνουν δε, ότι η αποτυχία του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, να συγκρατήσει την άνοδο των αποδόσεων με την ομιλία του την προηγούμενη εβδομάδα ασκεί περαιτέρω πιέσεις στο πολύτιμο μέταλλο. Ο Εντγουαρντ Μόγια, αναλυτής της OANDA, βλέπει τον χρυσό να κινείται σε ένα πλαίσιο μεταξύ 1.650 και 1.700 δολαρίων η ουγκιά με μία κίνηση όμως κάτω από τα 1.650 δολάρια να δίδει το σύνθημα για περαιτέρω ρευστοποιήσεις. 

Από τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, η τιμή αργύρου κινείται στα 25,14 δολάρια η ουγκιά με πτώση 0,2%. Το παλλάδιο υποχωρεί 1% στα 2.314 δολάρια, ενώ αντίθετα η πλατίνα ενισχύθηκε 1,2% στα 1.143 δολάρια η ουγκιά. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News