Business & Finance Δευτέρα 8/03/2021, 14:13
ΑΓΟΡΕΣ

Συναγερμός στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας από την πτώση της λίρας 

Συναγερμός στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας από την πτώση της λίρας 

Στο χαμηλότερο επίπεδό της για το 2021 έχει κατρακυλήσει σήμερα η τουρκική λίρα, απόρροια της συνεχιζόμενης πτώσης στην οποία έχει επιδοθεί στις 10 από τις 11 τελευταίες συνεδριάσεις, μια υποχώρηση που έχει φέρει σε κατάσταση συναγερμού τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Τουρκίας. 

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού σκαρφάλωσε σήμερα έως το 7,6670, το χαμηλότερο επίπεδο για το 2021, ενώ στο διάστημα των τελευταίων δύο εβδομάδων οι απώλειες της λίρας ανέρχονται περί του 10%, διαγράφοντας το ήμισυ των κερδών τα οποία είχε σημειώσει από τον περασμένο Νοέμβριο. Μέχρι να αρχίσει η καθέλκυση της λίρας, ήταν με διαφορά το νόμισμα με την καλύτερη επίδοση μεταξύ εκείνων από τις αναδυόμενες αγορές το 2021.

Το τουρκικό νόμισμα έχει βρεθεί εν μέσω ενός πιεστικού κλοιού τον οποίο συνθέτουν, η ανοδική τάση τριών παραγόντων, των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε παγκόσμιο επίπεδο, του πληθωρισμού της Τουρκίας και των τιμών του πετρελαίου. 

Ήδη από την περασμένη Παρασκευή ο κεντρικός τραπεζίτης Νασί Αγκμπάλ έδωσε στίγμα, δηλώνοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αποφασιστικά βήματα προκειμένου να σταθεροποιηθεί ο διψήφιος πληθωρισμός». Άλλωστε η συγκυρία για την τουρκική λίρα δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη.

Η ανοδική πορεία των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων παραδοσιακά τείνουν να απομακρύνουν τους επενδυτές από τις αναδυόμενες αγορές, των οποίων η μεταβλητότητα των περιουσιακών στοιχείων τους τις περιβάλλει με περισσότερο ρίσκο.

Από την άλλη η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου σε υψηλό δύο ετών μετά τις επιθέσεις σε μονάδες παραγωγής στη Σαουδική Αραβία, άσκησε περαιτέρω πιέσεις στη λίρα, από τη στιγμή που η Τουρκία καλύπτει σχεδόν όλες τις ενεργειακές της ανάγκες μέσω εξαγωγών και εν προκειμένω το πετρέλαιο που διαπραγματεύεται σε αμερικανικό δολάριο καθίσταται ακόμη πιο ακριβό. 

Η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε συνδυασμό με το ράλι των τιμών του πετρελαίου, έχουν ενισχύσει τις ανησυχίες ότι ήρθε η ώρα να ενεργοποιηθεί ο πληθωρισμός ο οποίος παραμένει αδρανής εν μέσω της πανδημίας. Υπό αυτό το πλαίσιο με τον πληθωρισμό της Τουρκίας άνω του 15%, τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία μόνο ελκυστικά δεν μοιάζουν για τους επενδυτές. 

Το βασικό επιτόκιο της γείτονας είναι στο 17% και βρίσκεται με διαφορά στο υψηλότερο επίπεδο από οποιαδήποτε ανεπτυγμένη ή αναπτυσσόμενη οικονομία. Το προηγούμενο διάστημα κατά το οποίο η τουρκική λίρα είχε ακολουθήσει την ανιούσα, οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η κεντρική τράπεζα προς το τέλος του τρέχοντος έτους θα προχωρούσε σε μείωση των επιτοκίων, μια προοπτική η οποία μετά τις τελευταίες εξελίξεις φαίνεται να απομακρύνεται. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News