Business & Finance Παρασκευή 6/11/2020, 18:19
ΑΓΟΡΕΣ

Ιστορικό ρεκόρ για τις εκδόσεις ομολόγων με αρνητική απόδοση

Σε άνευ προηγουμένου επίπεδα εκτινάχθηκαν οι εκδόσεις ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg για την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ημερών, εκδόθηκαν ομόλογα, αξίας σχεδόν 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία είχαν αρνητική απόδοση. Αυτό σημαίνει ότι το 26% του παγκόσμιου χρέους, το οποίο βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα, διαθέτει απόδοση κάτω του 0%.

Έτσι, αυτή τη στιγμή, η αξία του παγκόσμιου χρέους με αρνητική απόδοση ανέρχεται στα 17,05 τρισεκατομμύρια δολάρια, καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 17,04 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2019.

Η δραματική μείωση των αποδόσεων οφείλεται εν πολλοίς στην πολιτική των κεντρικών τραπεζών για τη λήψη υπερχαλαρών νομισματικών μέτρων, μέσω της διοχέτευσης τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις αγορές ομολόγων.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις σε Ευρωζώνη, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, οι κεντρικές τράπεζες των οποίων εφαρμόζουν προγράμματα αθρόας αγοράς κρατικών και εταιρικών ομολόγων.

Οι παραπάνω νομισματικές πρωτοβουλίες ελήφθησαν, με στόχο τη στήριξη των εθνικών οικονομιών, οι οποίες προσπαθούν να απορροφήσουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News