Business & Finance Παρασκευή 5/03/2021, 21:10
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

«Φτερά έκαναν» 1,6 τρισ.δολάρια από τις μετοχές τεχνολογίας

«Φτερά έκαναν» 1,6 τρισ.δολάρια από τις μετοχές τεχνολογίας

«Φτερά» 1,6 τρισ.δολάρια έκαναν από τις μετοχές του κλάδου υψηλής τεχνολογίας στις ΗΠΑ στη διάρκεια των τελευταίων τριών εβδομάδων, στη διάρκεια των οποίων ο δείκτης Nasdaq 100 καταγράφει απώλειες.

Στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, κατέγραψε απώλειες 5%, οι οποίες μαζί με την πτώση των δύο προηγούμενων εβδομάδων, συνθέτουν το πιο παρατεταμένο καθοδικό σερί από πέρυσι το Σεπτέμβριο. 

«Οι υψηλότερες ομολογιακές αποδόσεις συμπιέζουν τις αποτιμήσεις των τεχνολογικών μετοχών, όμως αυτό δεν είναι ανησυχητικό επειδή οι αποτιμήσεις έχουν γίνει υπερβολικά υψηλές. Η διόρθωση αυτή θα οδηγήσει σε περαιτέρω απώλειες. Θα πάρει κάποιο χρόνο. Δεν μπορούν να κινούνται ανοδικά εσαεί», αναφέρει ο Μάτ Μάλεϊ, στρατηγικός αναλυτής της Miller, Tabak+Co.

Ωστόσο, παρά το sell off, οι αποτιμήσεις για τις μετοχές τεχνολογίας εξακολουθούν να κινούνται πάνω από το μέσο όρο. Η σχέση τιμής/κέρδους για τις εισηγμένες στο δείκτη Nasdaq 100 είναι 26 φορές υψηλότερη από τα προσδοκώμενα κέρδη σε ορίζοντα 12μήνου, πολύ πιο πάνω από το πενταετή μέσο όρο του 21. Στο απόγειό τους το 2020, η σχέση αυτή είχε εκτιναχθεί στο 30. 

Κατά τον Ράντι Φρεντερίκ, αντιπρόεδρο του τμήματος συναλλαγών και παραγώγων της Charles Schwab, οι προοπτικές για τις μετοχές τεχνολογίας παραμένουν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους άθικτες, όμως εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει μία διόρθωση που είναι αναπόφευκτη. «Η τεχνολογία είναι ο κυρίαρχος κλάδος εδώ και μία δεκαετία. Χωρίς αμφιβολία, ο κλάδος φαίνεται υπερτιμημένος και είχε τα μεγαλύτερα περιθωρια για διόρθωση, ειδικά τώρα που οι επενδυτές φοβούνται για πληθωρισμό», ανέφερε. 

Ο επικεφαλής του τμήματος συναλλαγών και παραγώγων της BTIG, Τζούλιαν Εμανουελ, αναφέρει ότι οι μετοχές τεχνολογίας βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες στο επίκεντρο της μετακίνησης των επενδυτών από τις μετοχές αξίας σε μετοχές ανάπτυξης. Ο ίδιος αναμένει ότι η αξία θα καθοδηγήσει την ανάπτυξη και το 2021 και βλέπει το Nasdaq 100 να συνάδει με την υπόλοιπη αγορά ή να υπολείπεται ελαφρώς. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News