Business & Finance Παρασκευή 5/03/2021, 20:38
ΑΓΟΡΕΣ

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κέρδη στη Wall Street 

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κέρδη στη Wall Street 

Με απώλειες έκλεισαν την τελευταία συνεδρίαση της πρώτης εβδομάδας του Μαρτίου οι ευρωπαϊκές μετοχές, ωστόσο την ολοκλήρωσαν με θετικό πρόσημο.

Οι φόβοι από τη συνεχιζόμενη άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί ο πληθωρισμός και να κινηθεί υψηλότερα, παρέμειναν σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές. Οι χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, όχι μόνο δεν υποβάθμισαν αυτά τα αισθήματα, αλλά αντιθέτως τα ενίσχυσαν.

Το σημερινό αρνητικό κλίμα δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας τον Ιανουάριο, οι οποίες έτρεξαν με ρυθμό 1,4% σε μηνιαία βάση, ποσοστό διπλάσιο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχώρησε 0,78%, δεχόμενος έντονες πιέσεις από τον κλάδο των ταξιδιών αναψυχής που υπέστη βαριές απώλειες 3,95%. Από μεγάλη απόσταση ακολούθησαν ο μεσιτικός κλάδος (-1,87%), ο τεχνολογικός (-1,82%) -ήταν και ο κλάδος με τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση- και τα βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες (-1,62%).

Στο σύνολο της εβδομάδας αισθητή πτώση σημείωσαν και οι κλάδοι των ταξιδίων και αναψυχής και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. 

Στον αντίποδα ο ενεργειακός κλάδος σημείωσε άνοδο 0,69%, βρίσκοντας αμέριστη στήριξη από τις τιμές του πετρελαίου που σκαρφάλωσαν σε υψηλό 14 μηνών. 

Μακράν ο κλάδος που είχε την καλύτερη εβδομάδα ήταν αυτός της αυτοκινητοβιομηχανίας με εβδομαδιαία κέρδη 4,94%, ενώ στο σύνολο της εβδομάδας ο STOXX 600 βγήκε κερδισμένος κατά 0,88%. 

Ο γερμανικός DAX απώλεσε 0,97%, ο CAC στο Παρίσι υποχώρησε κατά 0,82%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB αποδυναμώθηκε 0,55%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στο -0,31%. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού επικρατεί διαφορετικό κλίμα, με τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να καταγράφουν κέρδη.

Στις ΗΠΑ τα σημερινά στοιχεία έδειξαν βελτίωση της αγοράς εργασίας τον Φεβρουάριο, καθώς οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 379.000, σημαντικά περισσότερες από τις 210.000 που ανέμεναν οι αναλυτές, με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει σταθερό στο 6,3%.   

Παρά την αρχική έλλειψη ξεκάθαρης κατεύθυνσης με τον Nasdaq να κινείται πτωτικά, πλέον και οι τρεις δείκτες κινούνται σε θετικό έδαφος, καθώς ο Dow Jones κινείται υψηλότερα κατά 1,16%, ο S&P 500 ενισχύεται κατά 1,24% και ο Nasdaq κερδίζει 0,90%. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News