Business & Finance Παρασκευή 5/03/2021, 14:14
ΑΓΟΡΕΣ

Πειστική αντίδραση και κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών 

Πειστική αντίδραση και κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών 

Αντιστάσεις κρατάει το Χρηματιστήριο Αθηνών και με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές κινείται άνω του μηδενός, σε μια ημέρα στην οποία ως επί το πλείστον οι χρηματιστηριακοί δείκτες ανά τον κόσμο έχουν «ντυθεί» στα κόκκινα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ευρώπη τα κυριότερα χρηματιστήρια κινούνται πτωτικά πέραν του Λονδίνου, ενώ και αυτό του Μιλάνου καταβάλει προσπάθειες να «σώσει την παρτίδα» για σήμερα.

Ο θόρυβος από τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη καταλαγιάσει στις διεθνείς αγορές, με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να χαράζουν ξανά ανοδική πορεία, κάτι που το τελευταίο τείνει να γίνει «συνήθεια». Ο Τζερόμ Πάουελ μιλώντας σε εκδήλωση της Wall Street Journal, περισσότερο προβλημάτισε παρά καθυσήχασε τις χρηματαγορές, αναφορικά με τις ανοδικές πληθωριστικές πιέσεις και την άνοδο των αποδόσεων των κρατικών τίτλων χρέους. 

Στην Αθήνα ωστόσο το κλίμα που επικρατεί είναι διαφορετικό, μετά τη δημοσιοποίηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2020, η οποία κατάφερε να αποφύγει τη διψήφια ύφεση.

Συγκεκριμένα το ΑΕΠ υποχώρησε 8,2% το 2020 σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Το τέταρτο τρίμηνο το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 7,9% σε ετήσια βάση. Ωστόσο σε τριμηνιαία βάση αναπτύχθηκε 2,7%- στην καλύτερη επίδοση πανευρωπαϊκά. Τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο αναθεωρήθηκαν σε ανάπτυξη 2,3% σε τριμηνιαία βάση και ύφεση 10,5% σε ετήσια. Η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για ύφεση 11,7% σε ετήσια βάση στο τρίτο τρίμηνο. 

Η αρχική αβεβαιότητα συγκράτησε τον Γενικό Δείκτη οριακά υπό του μηδενός στις πρώτες ώρες των συναλλαγών, στη συνέχεια όμως ανέστρεψε πορεία και με μια πειστική μεταβολή έχει ήδη «πατήσει» στο +0,50%, έχοντας κάνει και ένα στιγμιαίο πέρασμα από το +0,70%. 

Οι επενδυτές οι οποίοι είχαν μείνει αδρανείς στην έναρξη της συνεδρίασης ανέλαβαν δράση, δίνοντας στο ελληνικό χρηματιστήριο την ώθηση που χρειαζόταν για να κυλήσει η σημερινή συνεδρίαση χωρίς παρατράγουδα, η τελευταία για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. 

Στη Λεωφόρο Αθηνών οι μετοχές των τραπεζών έχουν μπει μπροστά και οδηγούν το ελληνικό χρηματιστήριο σε κέρδη, καθώς οι χθεσινές εξελίξεις δείχνουν ότι επιδρούν περισσότερο σήμερα από ότι στη συνεδρίαση της Πέμπτης. 

Οι τέσσερις μη δεσμευτικές προσφορές για την τιτλοποίηση Frontier της Εθνικής Τράπεζας ύψους 6,1 δισ. ευρώ, συνιστά ακόμη ένα βήμα προς την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών, οι ισολογισμοί των οποίων «υποφέρουν» από τις επισφάλειες.

Παράλληλα η χθεσινή έκδοση του ομολόγου Tier 2 της Alpha Bank μπορεί να μην έτυχε υψηλής ζήτησης, καθώς οι προσφορές σχεδόν υπερκάλυψαν το ποσό των 500 εκατ. ευρώ της έκδοσης (950 εκατ. ευρώ) με αποτέλεσμα η απόδοσή του να παραμείνει στο 5,5% όσο δηλαδή προσφέρθηκε όταν άνοιξε το βιβλίο προσφορών, ωστόσο από τους κύκλους της τράπεζας εκφράζεται ικανοποίηση για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Οι μετοχές των δύο προαναφερόμενων τραπεζών προπορεύονται έχοντας υπερβεί το +2,10%, με αυτές των Attica Πειραιώς και Eurobank να ακολουθούν με κέρδη περί του 1,80% 1,60% και 1,30%.

Οι τραπεζικές μετοχές ξεχωρίζουν στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ωστόσο το προβάδισμα έχει η μετοχή της Motor Oil, η οποία και ενισχύεται κατά 0,40%. 

Στην αντίπερα όχθη η μετοχή της Aegean υποχωρεί σχεδόν 1,60%, ενώ απώλειες λιγότερες του -1%, σημειώνουν οι μετοχές του ΟΠΑΠ, της Μυτιληναίος και της Viohalco. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News