Business & Finance Πέμπτη 4/03/2021, 20:46
ΑΓΟΡΕΣ

Στο βαθύ κόκκινο η Wall Street ο Nasdaq παρέδωσε τα κέρδη του 2021 

Στο βαθύ κόκκινο η Wall Street ο Nasdaq παρέδωσε τα κέρδη του 2021 

Ηχηρό τράνταγμα στη Wall Street προκάλεσαν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, οι οποίες ανατροφοδότησαν τις ανησυχίες για αύξηση του πληθωρισμού. 

Μιλώντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης Jobs Summit της Wall Street Journal ο Τζερόμ Πάουελ, σημείωσε ότι το άνοιγμα της οικονομίας θα μπορούσε να δημιουργήσει «κάποιες ανοδικές πιέσεις στις τιμές».Όπως τόνισε σε περίπτωση που ο πληθωρισμός υπερβεί το στόχο της Fed άνω του 2%, για δύο τρίμηνα ή περισσότερο, επί της ουσίας δεν θα διαφοροποιούσε τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Οι δηλώσεις αυτές έσπρωξαν την απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου στο 1,57%, πλησίον στο υψηλό έτους του 1,60% στο οποίο βρέθηκε πρόσφατα, προκαλώντας νέο κύμα ρευστοποιήσεων στη Wall Street. 

Για την πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων των κρατικών τίτλων χρέους, ο Πάουελ μόνο καθησυχαστικός δεν ήταν, καθώς είπε πως η Fed θα πρέπει να εξετάσει το ευρύτερο πλαίσιο των αποδόσεων, πριν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια.  

Αποτέλεσμα ο Nasdaq όχι μόνο να καταγράφει απώλειες πέραν του 10% από το τελευταίο ιστορικό του υψηλό ρεκόρ και να έχει εισέλθει σε φάση διόρθωσης, αλλά και να παραδώσει όλα τα κέρδη που είχε σημειώσει από την αρχή του έτους. 

Οι μετοχές των Big Tech μαζί με της Tesla (-6,25%), έχουν τραβήξει προς τα κάτων τον τεχνολογικό δείκτη κατά σχεδόν 2,20%, με τον Dow Jones να έχει απωλέσει 427 μονάδες ήτοι 1,37% και τον S&P 500 να αποδυναμώνεται κατά 1,60%.

Η βύθισης του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης συμπαρέσυρε και τις ευρωπαϊκές μετοχές με τον Euro STOXX 600 να κλείνει με απώλειες 0,37%, δεχόμενος εντονότατες πιέσεις από τον τεχνολογικό κλάδο και των πρώτων υλών, οι οποίοι έχασαν σήμερα 3,31% και 3,02% αντίστοιχα. 

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια, με αυτά της Φρανκφούρτης και του Λονδίνου να υποχωρούν 0,17% και 0,37% αντίστοιχα, το Μιλάνο σημείωσε άνοδο 0,20%, ενώ το Παρίσι έμεινε σχεδόν αμετάβλητο (+0,01%).

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News