Business & Finance Πέμπτη 25/02/2021, 23:01
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Σε «βαθύ κόκκινο» η Wall Street – Το χειρότερο sell off για το Nasdaq από τον Οκτώβριο

Σε «βαθύ κόκκινο» η Wall Street – Το χειρότερο sell off για το Nasdaq από τον Οκτώβριο

Βαθύ κόκκινο έδειχναν στο τέλος της συνεδρίασης τα ταμπλό της Wall Street, η οποία «λύγισε» από την ξέφρενη άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων, που στη 10ετία, ξεπέρασε προς στιγμή το φράγμα του 1,6%, αγγίζοντας υψηλό έτους. Οι επενδυτές έσπευσαν να ρευστοποιήσουν το ριψοκίνδυνο ενεργητικό τους, ειδικά τις μετοχές από τα μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας.

Ο Dow Jones υποχώρησε 540 μονάδες βάσης ή κατά 1,75%, ενώ ο S&P 500 κατέγραφε απώλειες 2,45%. Ακόμη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Νasdaq, της τάξης του 3,52%, με τις κορυφαίες εταιρείες του χώρου Alphabet, Facebook, Apple και Microsoft, να καταγράφουν όλες απώλειες άνω του 3%. Η μετοχή της Tesla υποχώρησε 9%. Πρόκειται για την χειρότερη ημερήσια επίδοση του Nasdaq σε διάρκεια τεσσάρων μηνών. 

Την αφορμή για την ελεύθερη πτώση έδωσαν η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, που μεταδόθηκε πλέον στις αγορές κρατικού χρέους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η απόδοση του 10ετούς ξεπέρασε τη μέση μερισματική απόδοση των εισηγμένων στο δείκτη S&P 500 επιχειρήσεων που κυμαίνεται στο 1,46%, που σημαίνει ότι οι μετοχές είναι πλέον λιγότερο ελκυστικές από τα κρατικά ομόλογα.

Οι υψηλότερες αποδόσεις πλήττουν περισσότερο τον τεχνολογικό κλάδο, δεδομένου ότι στηρίζεται τα μέγιστα στον φθηνό δανεισμό για να χρηματοδοτεί τα επεκτατικά του σχέδια.

Από την αρχή της εβδομάδας έως σήμερα, ο Nasdaq έχει υποχωρήσει 4,8%, οδεύοντας στη δεύτερη διαδοχική εβδομάδα απωλειών. Επίσης, η κατηγορία των επιλεγμένων καταναλωτικών ειδών και τεχνολογίας πληροφορικής κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των 11 κλάδων του δείκτη S&P 500 με πτώση 4,7% και 3,8% αντίστοιχα. 

Οι επενδυτές στράφηκαν τις τελευταίες ημέρες σε μετοχές που θα ευνοηθούν από την ανάκαμψη της οικονομίας, με τον ενεργειακό κλάδο να έχει ενισχυθεί 6,8% μόνο αυτή την εβδομάδα, αποτελώντας μακράν το νικητή. Βαριά βιομηχανία και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες είναι επίσης οι δύο ακόμη μοναδικοί κλάδοι που παρουσιάζουν θετικό πρόσημο αυτή την εβδομάδα. 

Οι επενδυτές αγνόησαν εντελώς τα καλύτερα του αναμενομένου οικονομικά στατιστικά που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ. Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν στις 730.000 την εβδομάδα έως τις 20 Φεβρουαρίου έναντι 845.000 που είχαν προβλέψει αναλυτές. Επιπλέον, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά αυξήθηκαν κατά 3,4% τον Ιανουάριο. 

Επίσης, η GameStop, η μετοχή στο επίκεντρο του μαζικού short squeeze (όταν ποντάρει κάποιος στην άνοδο της μετοχής που έχει σορταριστεί) που κλόνισε τη Wall Street τον Ιανουάριο, επανήλθε σε άνοδο. Η μετοχής ενισχύθηκε περισσότερο από 80% σε μία έντονα μεταβλητή συνεδρίαση. 

moneyreview.gr
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News