Business & Finance Πέμπτη 25/02/2021, 16:15
ΑΓΟΡΕΣ

Συρρικνώθηκαν περαιτέρω τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας  

Συρρικνώθηκαν περαιτέρω τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας  

Περαιτέρω συρρικνώθηκαν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη η κεντρική τράπεζα της γείτονος, καθώς την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 12 Φεβρουαρίου υποχώρησαν στα 12,15 δισ. δολάρια, από 13,38 δισ. δολάρια, μια εβδομάδα νωρίτερα, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο ενός μηνός. 

Μάλιστα όπως αναφέρει το Reuters η υποχώρηση αυτή σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι τα διαθέσιμα για την προαναφερόμενη εβδομάδα υπολογίσθηκαν με την ισοτιμία στο 6,9527, από 7,0404 μια εβδομάδα νωρίτερα. 

Τα συναλλαγματικά αποθεματικά της Τουρκίας εξανεμίσθηκαν πέρυσι όταν οι κρατικές τράπεζες διέθεσαν συνολικά 130 δισ. δολάρια προκειμένου να ανακόψουν το κατρακύλισμα της τουρκικής λίρας, η οποία ωστόσο ολοκλήρωσε το 2020 με απώλειες περί του 20%. Όπως σημειώνει το Reuters τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκία ήταν σχεδόν 41 δισ. δολάρια στο τέλος του 2019.  

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές η ανορθόδοξη πολιτική της κεντρικής τράπεζας, είχε σαν αποτέλεσμα οι επενδυτές να γυρίσουν την πλάτη τους στο τουρκικό νόμισμα. 

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, οι εκκρεμείς συναλλαγές swap έχουν υποχωρήσει περί των 4 δισ. δολαρίων από τις αρχές του τρέχοντος έτους, στα 39,92 δισ. δολάρια.

Συρρικνώθηκαν περαιτέρω τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας  -1

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News