Business & Finance Τετάρτη 24/02/2021, 19:40
ΑΓΟΡΕΣ

Αναστροφή του αρνητικού κλίματος και κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια 

Αναστροφή του αρνητικού κλίματος και κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια 

Για πρώτη φορά σήμερα Τετάρτη σημειώθηκε σύμπλευση των ευρωπαϊκών δεικτών στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, κινούμενοι ανοδικά,μετά την αστάθεια που επέδειξαν στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις. 

Στη διαμόρφωση του θετικού σημερινού κλίματος, σε μεγάλο βαθμό συνετέλεσαν τα στοιχεία για την πορεία της γερμανικής οικονομίας το 2020, η οποία ήταν καλύτερη από το αναμενόμενο.

Ειδικότερα το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης κατά το δ΄ τρίμηνο του 2020 έτρεξε με ρυθμό 0,3%, καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για ρυθμό 0,1%.

Στο σύνολο του 2020 η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,9%, ελαφρώς καλύτερα από το -5%, των προηγούμενων εκτιμήσεων του Βερολίνου, καταγράφοντας για πρώτη φορά έλλειμμα από το 2011 της τάξεως των 139,6 δισ. ευρώ, που αναλογεί στο 4,2% του ΑΕΠ. Τα στοιχεία αυτά βοήθησαν τον DAX στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση με άνοδο 0,80%. 

Οι γερμανικές μετοχές ήταν από εκείνες που έδωσαν ώθηση στον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 600, ούτως ώστε να κλείσει ενισχυμένος κατά 0,46%, ο οποίος όμως σήμερα βρήκε μεγάλη στήριξη από τις μετοχές του κλάδου των ταξιδίων και αναψυχής, ένας κλάδος που ξεχώρισε στη σημερινή συνεδρίαση σημειώνοντας κέρδη της τάξεως του 1,87%. Οι εξαγγελίες του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ότι τα lockdowns θα αρθούν σταδιακά και ότι από τις 17 Μαΐου οι περιορισμοί στα διεθνή ταξίδια, λειτούργησε ως εφαλτήριο για τον προαναφερόμενο κλάδο. 

Άλλωστε σήμερα έχει αλλάξει άρδην το κλίμα στα χρηματιστήρια, αφού και στη Wall Street παρά το αρχικό άσχημο ξεκίνημα, οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν κάνει στροφή 180 μοιρών και καταγράφουν κέρδη. 
Στο χρηματιστήριο του Μιλάνου ο FTSE MIB πρόσθεσε 0,69%, το χρηματιστήριο του Λονδίνου έκλεισε στο +050%, με κέρδη 0,31% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση το χρηματιστήριο του Παρισιού. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News