Business & Finance Τετάρτη 24/02/2021, 19:04
ΑΓΟΡΕΣ

Η Βρετανία θέλει να κρατήσει τις εκκαθαρίσεις παραγώγων σε ευρώ 

Η Βρετανία θέλει να κρατήσει τις εκκαθαρίσεις παραγώγων σε ευρώ 

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντισταθεί σθεναρά σε κάθε προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μετατοπίσει την εκκαθάριση των παραγωγών σε ευρώ αξίας τρισεκατομμυρίων, από τη Βρετανία εντός των συνόρων της, όπως ξεκαθάρισε σήμερα Τετάρτη ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι.

Βάσει εγγράφου που έχει τεθεί υπόψιν του Reuters, οι Βρυξέλλες έχουν ζητήσει από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές τράπεζες να δικαιολογήσουν γιατί δεν θα πρέπει να μεταφερθεί η εκκαθάριση των παραγώγων σε ευρώ από το Λονδίνο στην Ε.Ε.

Μετά την οριστική αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. στις 31 Δεκεμβρίου, οι συναλλαγές των ευρωπαϊκών μετοχών και των παραγώγων έχουν μεταφερθεί από τη Βρετανία στην Ε.Ε., ωστόσο στην εκκαθάριση των παραγωγών σε ευρώ κυριαρχεί ο οίκος εκκαθάρισης (LCH ) του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. 

«Θα ήταν πολύ αμφιλεγόμενη (η κίνηση αυτή) κατά την άποψή μου, διότι η νομοθεσία είναι ούτως ή άλλως αμφιλεγόμενη και προφανώς αμφισβητήσιμη» ανέφερε ο Μπέιλι στη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή των Κοινοτήτων σήμερα.

Όπως τόνισε περί του 75% των εκκαθαρίσεων σε ευρώ στο LCH, δεν αφορούν αντισυμβαλλόμενους από την Ε.Ε. και έτσι δεν πρέπει να αποτελούν στόχο για τις Βρυξέλλες. 

«Πρέπει να σας πω αρκετά ξεκάθαρα ότι αυτό θα ήταν πολύ αμφιλεγόμενο και επίσης πως πρέπει να θέλουμε και να αντισταθούμε πολύ σθεναρά»,κατέληξε.

Οι Βρυξέλλες έχουν δώσει στο LCH άδεια να συνεχίσει τις εκκαθαρίσεις των παραγωγών σε ευρώ για τις ευρωπαϊκές εταιρείες έως τα μέσα του 2022.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News