Business & Finance Τετάρτη 4/11/2020, 13:26
ΑΓΟΡΕΣ

Πιθανή νίκη Τραμπ ρίχνει το γιουάν

Πιθανή νίκη Τραμπ ρίχνει το γιουάν

Περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα υποχωρεί το κινεζικό γιουάν έναντι του δολαρίου, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ακολουθεί από πολύ κοντά τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν και αναμένεται να κερδίσει τις πολιτείες «κλειδιά» Φλόριντα και Τέξας. 

Η πτώση στην offshore ισοτιμία του γιουάν σηματοδοτεί την χειρότερη ημερήσια επίδοση για το κινεζικό νόμισμα από τον Φεβρουάριο του 2018, σύμφωνα με στρατηγικό αναλυτή της Axi. Εάν ο Τραμπ επανεκλεγεί, σύμφωνα με τον αναλυτή, αυτό θα σημάνει την επέκταση της αντζέντας «Πρώτα η Αμερική» και συνεπακόλουθα της πολιτικής προστατευτισμού. Ωστόσο, δεν ήταν οι αμερικανικές εκλογές ο μοναδικός παράγοντας που αποσταθεροποίησαν το νόμισμα. Οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές σταμάτησαν σε μία απρόσμενη εξέλιξη την αρχική δημόσια εγγραφή της Ant Group, θυγατρικής του τεχνολογικού κολοσσού Alibaba, γεγονός που δημιουργεί έντονες ανησυχίες στην επενδυτική κοινότητα. 

Το γιουάν ανέκαμψε τους τελευταίους μήνες έναντι του δολαρίου, καθώς η οικονομία της Κίνας ανακάμπτει από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού πολύ πιο γρήγορα συγκριτικά με τις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη και καθώς οι επενδυτές είχαν αρχίσει να προετοιμάζονται για μία νίκη Μπάιντεν. Μάλιστα, η απότομη άνοδος του νομίσματος ανάγκασε την κεντρική τράπεζα της Κίνας να αλλάξει κάποιους κανονισμούς σε μία προσπάθεια να συγκρατήσει την ανατίμηση του γιουάν. Ωστόσο, η προοπτική τώρα μίας νίκης Τραμπ θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις εμπορικές εντάσεις με την Κίνα και αυτό που άρχισε ως εμπορικός πόλεμος έχει επεκταθεί και σε άλλα μέτωπα, όπως στην τεχνολογία και στην εθνική ασφάλεια. 

Παρότι κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι μία νίκη Τραμπ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία ακόμη πιο «σκληρή» στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα, οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι όποιος και να αναδειχθεί πρόεδρος θα ακολουθήσει αυστηρή προσέγγιση με το Πεκίνο. Αναλυτές της JP Morgan επεσήμαναν τον προηγούμενο μήνα σε υπόμνημά τους ότι εάν ο Μπάιντεν κερδίσει τις εκλογές, οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου θα συνεχιστούν στην ίδια γραμμή, καθώς οι δύο χώρες έχουν ανοίξει μέτωπο στα δίκτυα 5G, στην τεχνητή νοημοσύνη και στη βιοτεχνολογία. Αλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι μία νίκη Τραμπ δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι το γιουάν θα συνεχίσει να χάνει αξία σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς ένας σημαντικός παράγοντας είναι εάν η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό. 

Πηγή: CNNmoney.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News