Business & Finance Τρίτη 23/02/2021, 14:47
ΑΓΟΡΕΣ

Το δικαίωμα βέτο στην κυκλοφορία stablecoins επιθυμεί η ΕΚΤ 

Το δικαίωμα βέτο στην κυκλοφορία stablecoins επιθυμεί η ΕΚΤ 

Το δικαίωμα να ασκεί βέτο στην κυκλοφορία των stablecoins εντός της Ευρωζώνης, όπως το Diem του Facebook, αλλά και να έχει ενισχυμένο ρόλο στην εποπτεία τους, επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως έκανε γνωστό με υπόμνημά της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Η διαρκής άνοδος της δημοτικότητας των κρυπτονομισμάτων και των stablecoins (νομίσματα που η αξία τους είναι συνδεδεμένη με αυτή τουλάχιστον ενός συμβατικού νομίσματος), έχει πυροδοτήσει έντονο προβληματισμό στους κύκλους των κεντρικών τραπεζών, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής ανησυχούν ότι ενδεχομένως αυτά τα νομίσματα να προκαλέσουν τριγμούς στον έλεγχο των πληρωμών στα τραπεζικά συστήματα και εντέλει στη διάθεση και στη ροή του χρήματος. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει έως τον Σεπτέμβριο να έχει καταρτίσει ένα περιεκτικό πλαίσιο με κανόνες για τα περιουσιακά στοιχεία όπως τα κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένων τη διεξαγωγή  stress tests, των κεφαλαιακών απαιτήσεων και των απαιτήσεων για τη εξασφάλιση ρευστότητας. 

Στο υπόμνημά της για τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, η ΕΚΤ αναφέρει ότι θα πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο αναφορικά με το αν ένα stablecoin θα μπορεί να κυκλοφορήσει στην Ευρωζώνη, δίχως να θέσει σε κίνδυνο τον έλεγχο στον πληθωρισμό ή στην ασφάλεια των πληρωμών. 

«Όταν ένας διακανονισμός με αναφορά σε κάποιο περιουσιακό στοιχείο είναι ισάξιος με ένα σύστημα ή σχέδιο πληρωμής, η εκτίμηση της δυνητικής απειλής στην εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής και στην ομαλή λειτουργία των συστημάτων πληρωμής, θα πρέπει να υπόκεινται στην αποκλειστικη ευθύνη της ΕΚΤ», τονίζεται στο υπόμνημα. 

Όπως τονίζεται, οι εκδότες των stablecoins θα πρέπει να υπόκεινται στις αυστηρές κεφαλαιακές απαιτήσεις οι οποίες ισχύουν για τα funds στις χρηματαγορές, όπως τα σημαντικά κεφαλαιακά αποθέματα, τα οποία θα τους βοηθούν να διαχειρίζονται τυχόν εκροές μεγάλης κλίμακας από τους πελάτες τους. 

Οι εταιρείες οι οποίες εμπορεύονται νομίσματα τα οποία είναι συνδεδεμένα σε διάφορα νομίσματα, «θα πρέπει να χρεώνουν με ένα ελάχιστο τέλος τους χρήστες, το οποίο και θα καταβάλλεται είτε απευθείας στον εκδότη του νομίσματος, είτε στα αποθεματικά, είτε στα δικαιώματα εξαγοράς», προσθέτει στο υπόπνημά της η ανώτατη ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή. 

Η ίδια η ΕΚΤ εργάζεται για το δικό της ψηφιακό νόμισμα, το οποίο προσδοκά να τεθεί σε κυκλοφορία την επόμενη τετραετία και το οποίο δεν θα υπόκειται στους κανονισμούς της που αφορούν τα ψηφιακά νομίσματα των ιδιωτικών πρωτοβουλιών. Όπως υπογράμμισε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο Reuters τον περασμένο μήνα, οι ρυθμιστικοί κανόνες για τα περιουσιακά στοιχεία, όπως τα κρυπτονομίσματα θα πρέπει να υιοθετηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News