Business & Finance Τετάρτη 4/11/2020, 11:27
ΑΓΟΡΕΣ

Άφαντο το «μπλε κύμα», η αβεβαιότητα έρχεται: Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών στις εκλογές

Άφαντο το «μπλε κύμα», η αβεβαιότητα έρχεται: Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών στις εκλογές

Το σενάριο του «μπλε κύματος» (δηλαδή της κυριαρχίας των Δημοκρατικών στο Λευκό Οίκο, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία), το οποίο είχαν προεξοφλήσει οι αγορές τις τελευταίες ημέρες καταρρέει, καθώς οι κάλπες της 3ης Νοεμβρίου δεν βγάζουν, μέχρι στιγμής, έναν ξεκάθαρο νικητή. Αντ΄ αυτού, αγορές και οικονομίες βρίσκονται μπροστά στο χειρότερο πιθανό σενάριο, αυτό ενός ασαφούς και αμφισβητούμενου εκλογικού αποτελέσματος που εντείνει την αβεβαιότητα σε μία έτσι και αλλιώς εξαιρετικά ευαίσθητη χρονική στιγμή. 

Παρότι βρίσκονται ακόμα σε αμηχανία και εξακολουθούν να παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τα εκλογικά αποτελέσματα για να πάρουν έστω μία εικόνα της πολιτικής κατάστασης, αναλυτές των μεγάλων επενδυτικών οίκων επιχειρούν μία πρώτη αποτίμηση του νέου σκηνικού. 

«Ό,τι και εάν γίνει τώρα, υπάρχουν μέχρι στιγμής δύο συμπεράσματα από τις χθεσινοβραδινές εκλογές. 1) Αυτή είναι μία από τις χειρότερες επιδόσεις στην ιστορία των δημοσκοπήσεων, 2) δεν πρόκειται να έχουμε ένα σαφές αποτέλεσμα για αρκετές ώρες (ενδεχομένως μέρες) έως αρκετές εβδομάδες, με τον κίνδυνο προσφυγής στις αίθουσες των δικαστηρίων να είναι υψηλός», αναφέρει χαρακτηριστικά στο πρωινό σημείωμά του προς του θεσμικούς πελάτες της Deutsche Bank ο στρατηγικός αναλυτής του οίκου, Τζιμ Ριντ. 

Ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό δεν είναι το «blue wave» που περίμεναν οι δημοσκόποι και οι αγορές μέχρι χθες, ο Ριντ εξηγεί ότι «τα δημοσιονομικά μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας μοιάζουν αρκετά πιο μακρινά αυτή τη στιγμή από ό,τι ήταν χθες το βράδυ». Και μάλλον απορεί με τη χαρακτηριστική ηρεμία που επικρατεί στις αγορές μέχρι στιγμής, καθώς βλέπει το ρίσκο ή τις ανησυχίες για ένα αμφισβητούμενο εκλογικό αποτέλεσμα να μην αποτυπώνονται στους δείκτες.  

«Η αγορά περίμενε να αφήσει όλο αυτό πίσω της και να πάρει τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της οικονομίας του χρόνου. Ένα αμφισβητούμενο εκλογικό αποτέλεσμα, στο οποίο δεν γνωρίζουμε την απάντηση, αυτό είναι αρκετά αρνητικό για την αγορά», λέει ο Ντέιβιντ Τζιρού, της T Rowe Price, σύμφωνα με τους Financial Times. 

«Το βασικό σενάριο σε αυτό το σημείο είναι πολύ πιο παρατεταμένη αβεβαιότητα», δηλώνει ο Αζάι Ραχαντιάκσα, επικεφαλής μακροοικονομικής ανάλυσης της Barclays στη Νέα Υόρκη. 

«Τα χρηματιστήρια αντιδρούν στην αυξημένη πιθανότητα μιας επανεκλογής του προέδρου Τραμπ.  Τα αμερικανικά προθεσμιακά συμβόλαια ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τον S&P 500 να φτάνει έως το +1,3% και τον τεχνολογικό Nasdaq 100 να σημειώνει άλμα σχεδόν 3%, πιθανότατα εξαιτίας της αισιοδοξίας για λιγότερη εποπτεία υπό μία κυβέρνηση Τραμπ», σημειώνει  ο Μαρκ Χέφελ της UBS Global Wealth Management. «Εξακολουθούμε να περιμένουμε αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές, έως ότου υπάρξει περισσότερη σαφήνεια για το εκλογικό αποτέλεσμα», τονίζει. Πάντως, η UBS δηλώνει ότι παραμένει αισιόδοξη για την πορεία των μετοχών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, λόγω των προσδοκιών για ένα ακόμα γύρο δημοσιονομικών μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και την ευρεία κυκλοφορία του εμβολίου για τον κορωνοϊό έως τα μέσα του επόμενου έτους. 

Από την πλευρά του, ο Χόλγκερ Σμίντινγκ της Berenberg Bank θεωρεί ότι όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, τα πιθανά σενάρια είναι τρία. 

Το πρώτο  σενάριο προβλέπει την επανεκλογή του Τραμπ, με το Κογκρέσο να παραμένει μοιρασμένο ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς. Σε αυτή την περίπτωση, ο Τραμπ αναμένεται να βγει ενισχυμένος, και να γίνει ακόμα πιο διχαστικός. Το ενδεχόμενο αυτό συνεπάγεται μικρότερο δημοσιονομικό έναυσμα για την οικονομία, κάποια απορρύθμιση στις αμερικανικές αγορές, παραμονή των φόρων σε χαμηλά επίπεδα, διατήρηση της αβεβαιότητας στην εξωτερική πολιτική και τα θέματα του διεθνούς εμπορίου και υψηλότερο κίνδυνο ενός εμπορικού πολέμου ενάντια στην ΕΕ. 

Το δεύτερο σενάριο θέλει τον Τζο Μπάιντεν να κερδίζει το Λευκό Οίκο και τον έλεγχο της Γερουσίας να περνά στους Δημοκρατικούς. Αυτό το ενδεχόμενο προβλέπει διευρυμένο ρόλο του κράτους, με αυστηρότερη εποπτεία για τη βιομηχανία, το περιβάλλον και την αγορά εργασίας. Τελικά θα υπάρξει κίνηση προς υψηλότερους φόρους, αλλά βραχυπρόθεσμα το δημοσιονομικό έναυσμα για την οικονομία θα είναι μεγαλύτερο από ό,τι θα ήταν υπό τον Τραμπ. Η εξωτερική και εμπορική πολιτική θα είναι πολύ πιο ήρεμη, χωρίς κίνδυνο σοβαρού εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-ΕΕ. 

Το τρίτο σενάριο της Berenberg θέλει τον Τζο Μπάιντεν να κερδίζει το Λευκό Οίκο, αλλά το Κογκρέσο να παραμένει διχασμένο.  Σε αυτή την περίπτωση, το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων θα είναι μικρότερο, λόγω της αντίστασης από τους Ρεπουμπλικάνους στη Γερουσία, οι αυξήσεις φόρων θα είναι μικρότερες όπως και οι αλλαγές στη νομοθεσία. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News