Business & Finance Δευτέρα 22/02/2021, 20:14
ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών, παρά την υποχώρηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα

Πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών, παρά την υποχώρηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα

Πτωτικά μπήκαν στην τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τη σημερινή υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων να μην αποτρέπει τις απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών τίτλων χρέους αποκλιμακώθηκαν σήμερα, μετά την απότομη άνοδό τους κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, αν και αρχικά κινούνταν ανοδικά με αυτή του γερμανικού δεκαετούς bumd να αναρριχάται σε υψηλό οκτών μηνών. 

Ωστόσο οι δηλώσεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, με τις οποίες ανέφερε ότι το δ.σ. της ΕΚΤ βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής παρακολουθώντας προσεκτικά την άνοδο των αποδόσεων, λειτούργησαν καταλυτικά, με τις αποδόσεις να κάνουν μεταβολή και να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση υποχωρώντας.

Η αλλαγή πλεύσης αυτή δεν βοήθησε ούτως ώστε να κάνουν το ίδιο και οι μετοχές, με αποτέλεσμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 να κλείσει με απώλειες 0,44%, δεχόμενος πιέσεις από τον τεχνολογικό κλάδο (-1,94%) και των λιανικών πωλήσεων (-1,32%). 

Η σημερινή συνεδρίαση δεν είχε μόνο χαμένους, καθώς ο κλάδος των ταξιδίων και αναψυχής παρουσίασε κέρδη 1,97%, μετά την ανακοίνωση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ότι η κυβέρνησή του καταρτίζει σχέδια για τη σταδιακή απόσυρση του lockdown. 

Μεγάλες κερδισμένες από τον εν λόγω κλάδο οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών και των πρακτορείων ταξιδίων, (των Tui και Carnival ξεχώρισαν πραγματοποιώντας άλμα πέραν του 8%), με τη μετοχή της IAG μητρικής της British Airways, να ενισχύεται κατά 7,45%, μετά την ανακοίνωσή της, ότι έχει καταφέρει να αυξήσει τη ρευστότητά της στα 2,45 δισ. λίρες.

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης απώλεσε 0,31%, αυτό του Λονδίνου 0,18%, του Παρισιού κατέγραψε απώλειες 0,11%, στο -0,55% έκλεισε το χρηματιστήριο του Μιλάνου. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News