Business & Finance Δευτέρα 22/02/2021, 19:48
ΟΜΟΛΟΓΑ

Οι δηλώσεις Λαγκάρντ «έριξαν» τις αποδόσεις

Οι δηλώσεις Λαγκάρντ «έριξαν» τις αποδόσεις

Σε αποκλιμάκωση των αποδόσεων οδήγησαν οι δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, ότι η κεντρική τράπεζα παρακουλουθεί στενά το αυξανόμενο κόστος δανεισμού. 

Τα σχόλια της Λαγκάρντ, που αποτελούν την πιο σαφή ένδειξη μέχρι στιγμής ότι οι διαμορφωτές πολιτικής στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να ενοχλούνται από την πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων, αποκλιμάκωσαν την ένταση και χαλάρωσαν τον κλοιό πιέσεων στον οποίο είχαν βρεθεί αρχικά οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. 

«Η ΕΚΤ δεν μπορεί να ανεχθεί αύξηση των αποδόσεων, εκτός και εάν υπάρξει πληθωρισμός, επειδή τα υψηλότερα επιτόκια καθιστούν πολύ πιο αυστηρές τις οικονομικές συνθήκες στην Ε.Ε.. Η ΕΚΤ θα κάνει τα πάντα για να κρατήσει υπό έλεγχο τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ», αναφέρει η Αλθέα Σπινόζι, στρατηγική αναλύτρια της Saxo Bank. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε στο τέλος της συνεδρίασης κατά 3,5 μονάδες βάσης, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2020. Ενωρίτερα, είχει αγγίξει υψηλό οκταμήνου, αφού ενισχύθηκε 12 μονάδες βάσης στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον περυσινό Ιούνιο. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς παρέμεινε κοντά στο 1,36% εν αναμονή των αυριανών δηλώσεων του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ Τζερόμ Πάουελ. Στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, οι αμερικανικές αποδόσεις αυξήθηκαν 20 μονάδες βάσης, γεγονός που υποδηλώνει, σύμφωνα με αναλυτές, ότι οι ρευστοποιήσεις ίσως να έχουν φθάσει πλέον σε υπερβολικό επίπεδο. «Πρόκειται για μία σημαντική αλλαγή πλεύσης που θέτει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία της δέσμευσης της Φέντεραλ Ριζέρβ να ανεχθεί την αύξηση του πληθωρισμού σε μελλοντικό ορίζοντα στο πλαίσιο της νέας πολιτικής της. Βεβαίως, είναι κατανοητό γιατί οι αποδόσεις συνεχίζουν να αυξάνονται και θα αυξάνονται στο μέλλον. Τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης σε συνδυασμό με τα εμβόλια θα δημιουργήσουν μία πιο ισχυρή ανάκαμψη με κλιμάκωση του πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ακόμη και εάν αυτό αποδειχθεί προσωρινό», εξηγεί ο Κρις Σκικλούνα, επικεφαλής του τμήματος οικονομικών ερευνών της Daiwa Capital Markets. 

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε 2,5 μονάδες βάσης, στο 0,60%.  

moneyreview.gr  
    
 
     

    
    

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News