Business & Finance Τετάρτη 24/02/2021, 07:29
ΑΓΟΡΕΣ

Η τουρκική λίρα και η τουρκική οικονομία «στα καλύτερά τους»

Η τουρκική λίρα και η τουρκική οικονομία «στα καλύτερά τους»

Το 2021 έως τώρα εξελίσσεται σε μια ιδανική χρονιά, για την τουρκική λίρα, καθώς από την έναρξη του νέου έτους είναι το νόμισμα μεταξύ των αναδυόμενων αγορών με την καλύτερη επίδοση (τα κέρδη του έχουν υπερβεί το 5,50%), επεκτείνοντας την πορεία ανάκαμψης από τα περυσινά χαμηλά, η οποία και ξεκίνησε από τον περασμένο Νοέμβριο. 

Πώς όμως έχει αλλάξει άρδην η εικόνα της τουρκικής λίρας, αλλά και της τουρκικής οικονομίας, μια αλλαγή η οποία ήρθε να επιβεβαιωθεί με τον καλύτερο τρόπο την περασμένη Παρασκευή, όταν ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε τις προοπτικές της οικονομίας της γείτονος από «αρνητικές» σε «σταθερές»;

Ο βασικός λόγος έχει να κάνει με τον Τούρκο πρόεδρο και την αλλαγή φιλοσοφίας του αναφορικά με την τουρκική οικονομία. Με την ισοτιμία της λίρας να έχει εκτιναχθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα πέραν των 9 δολαρίων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνειδητοποίησε ότι οι αναρδόξες νομισματικές πολιτικές με τα επιτόκια πολύ χαμηλότερα από τον πληθωρισμό, δεν οδηγούν πουθενά. 

Η στήριξη στη λίρα στην οποία επιδόθηκε η Τράπεζα της Τουρκίας διοχετεύοντας στις αγορές κεφάλαια από τα συναλλαγματικά της αποθέματα, είχε σαν αποτέλεσμα να εξανεμειστούν συνολικά 128 δισ. δολάρια, από τα αποθεματικά της τράπεζας. 

Τον Νοέμβριο ο Τούρκος πρόεδρος αναλαμβάνει δράση και προχωράει σε ανασχηματισμό της οικονομικής ηγεσίας της Τουρκίας. Καθήκοντα υπουργού Οικονομικών αναλαμβάνει ο Λουτφί Ελβάν, αντικαθιστώντας τον γαμπρό του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος παραιτήθηκε. Ταυτόχρονα αλλαγή ηγεσίας συντελείται και στην κεντρική τράπεζα, με τον Νατσί Αγκμπάλ να παίρνει τη θέση του επικεφαλής από Μουράτ Ουισάλ. 

Οι δύο νέοι οικονομικοί ηγέτες ξεκαθαρίζουν από την αρχή ότι στόχος τους είναι να σταθεί ξανά στα πόδια της η τουρκική οικονομία, αλλάζοντας πλεύση αναφορικά με τη νομισματική πολιτική. Στις επόμενες συνεδριάσεις η κεντρική τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια δραστικά καιαπό το 10,25% του Σεπτεμβρίου, πλέον βρίσκονται στο 17% και ο επευφημισμός του Ερντογάν ως «εχθρός των επιτοκίων», μένει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Η στάση των αγορών αλλάζει άρδην με αποτέλεσμα η λίρα, από τον Νοέμβριο κι έπειτα να μην κοιτάξει ξανά πίσω της. Το τουρκικό νόμισμα επί του παρόντος δείχνει ότι δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να του ανακόψει την ανοδική του πορεία 

Κάποια σύννεφα τα οποία έχουν κάνει χθες και σήμερα και τα οποία επανέφεραν την ισοτιμία έναντι του δολαρίου ελάχιστα πάνω από τα 7 δολάρια, ωστόσο από τον περασμένο Νοέμβριο το πρόσημο δείχνει +20%. 

Τι προκάλεσε όμως τους σημερινούς τριγμούς και τη μικρή λοξοδρόμηση; Παρά το γεγονός ότι την Παρασκευή η αναβάθμιση των προοπτικών της τουρκικής οικονομία από «αρνητικές» σε «θετικές» μόνο ως θετική εξέλιξη μπορεί να θεωρηθεί, η αντιπολίτευση ανέδειξε ξανά το θέμα των συναλλαγματικών αποθεμάτων.

Ωστόσο ο νυν υπουργός Οικονομικών Λουτφί Ελβάν φρόντισε άμεσα να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. «Καταδικάζω την αδικαιολόγητη και βίαιη ρητορική που χρησιμοποίησε το CHP (το κόμμα της αντιπολίτευσης), σχετικά με τα συναλλαγματικά αποθέματα και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Είναι απαράδεκτο να ασκείται κριτική σχετικά με την πολιτική μας για τα συναλλαγματικά αποθέματα, την οποία ακολουθήσαμε προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, σε μια χρονιά όπου οι εξωπραγματικές συνθήκες εξαιτίας του πανδημίας, προκάλεσαν μεγάλες διακυμάνσεις στις αγορές». 

Το μομέντουμ για την τουρκική οικονομία μοιάζει και είναι ιδανικό. Υπό το πλαίσιο αυτό, η Goldman Sachs αναθεώρησε επί τα βελτίων σχετικά με το ρυθμό ανάκαμψης της τουρκικής οικονομίας, από το 4% στο 6% και πλέον κάνει λόγο για μείωση των επιτοκίων μέσα στο 2021, κατά 50 μονάδες βάσης στο 16,50% εξαιτίας της ενδυνάμωσης της λίρας, όπως αναφέρει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News