Business & Finance Παρασκευή 19/02/2021, 19:43
ΑΓΟΡΕΣ

Κλείσιμο εβδομάδας με κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια 

Κλείσιμο εβδομάδας με κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια 

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ολοκληρώνοντάς την μετά τα σημερινά κέρδη  με θετικό πρόσημο. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 με την άνοδο 0,53% που σημείωσε σήμερα κατάφερε στο κλείσιμο της εβδομάδας να περάσει σε θετικό έδαφος, καθώς στο σύνολό της βγήκε ενισχυμένος κατά 0,21% κι αυτό χάρη στα ισχυρά κέρδη της τάξεως του 1,32% που σημείωσε στη συνεδρίαση της Δευτέρας, αφού στις επόμενες τρεις συνεδριάσεις κινήθηκε πτωτικά. 

Σήμερα στα χρηματιστήρια επικράτησε μια γενικευμένη αισιοδοξία, προερχόμενη από τις χθεσινές δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, μετά το πέρας της συνεδρίασης της Wall Street. 

Μιλώντας στο CNBC η Τζάνετ Γέλεν, τόνισε ότι είναι απαραίτητο για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας ένα νέο μεγάλο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Επί της ουσίας η υπουργός των ΗΠΑ, επιβεβαίωσε τη δέσμευση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για ένα πακέτο οικονομικής στήριξης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, το οποίο και έχει εξαγγείλει προεκλογικά. 

Οι δηλώσεις αυτές της Γέλεν λειτούργησαν καταλυτικά για την ψυχολογία των επενδυτών σήμερα και αυτό φάνηκε από την πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι και ακολούθησαν την ανιούσα. 

Από τους ευρωπαϊκούς κλάδους, αυτός που ξεχώρισε ήταν των πρώτων υλών σημειώνοντας άνοδο 2,76%, ενώ από κάποια απόσταση ακολούθησε αυτός των τραπεζών με κέρδη 2,12%, οι μοναδικοί κλάδοι εκ των κυριοτέρων με ενίσχυση άνω του 2%, καθώς των ταξιδίων και αναψυχής ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση κερδισμένος κατά 1,97%. 

Στο γενικευμένο αισιόδοξο κλίμα, κάποιοι ελάχιστοι κλάδοι δεν ευθυγραμμίσθηκαν όπως ο υγειονομικός (-1,13%), των μέσων μαζικής ενημέρωσης (-0,67%), ο μεσιτικός (-0,32%) και των τροφίμων και ποτών (-023%).

Στα επιμέρους κυριότερα χρηματιστήρια, του Μιλάνου ήταν αυτό που ξεχώρισε κλείνοντας στο +0,94%, μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, με τις οποίες τόνισε ότι τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκτησης θα βοηθήσουν ούτως ώστε το δημοσιονομικό χρέος της Ιταλίας να κατασθεί βιώσιμο. 

Τα χρηματιστήρια σε Παρίσι και Φρανκφούρτη παρουσίασαν σχεδόν την ίδια εικόνα (+0,79% και 0,77% αντίστοιχα), με αυτό του Λονδίνου να κλείνει με ήπια κέρδη 0,10%. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News