Business & Finance Πέμπτη 18/02/2021, 15:47
ΑΓΟΡΕΣ

Τα κρατικά και συνταξιοδοτικά ταμεία στρέφονται στο ιδιωτικό χρέος

Τα κρατικά και συνταξιοδοτικά ταμεία στρέφονται στο ιδιωτικό χρέος

Η πανδημία του κορωνοϊού, πυροδότησε ένα κύμα εκδόσεων κρατικών ομολόγων, προκειμένου οι κυβερνήσεις να χρηματοδοτήσουν τα μέτρα που αναγκάσθηκαν να εφαρμόσουν για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες του θανατηφόρου ιού. 

Η αθρόα αυτή έκδοση κρατικών τίτλων χρέους σε συνδυασμό με τα άνευ προηγουμένου μέτρα στήριξης των κεντρικών τραπεζών -με τα επιτόκια σε κοντά σε μηδενικά επίπεδα-, οδήγησε τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά ρεκόρ και σε πολλές περιπτώσεις σε αρνητικό έδαφος. Η μεγάλη αυτή υποχώρηση των αποδόσεων, καθιστά τα κρατικά ομόλογα μια επένδυση με σχεδόν μηδαμινές επιστροφές για τους επενδυτές. 

Σε αυτό το καινούργιο περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η πανδημία, τα κρατικά και τα συνταξιοδοτικά funds, τα οποία βρίσκονται σε μια διαρκή αναζήτηση των πιο επικερδών επενδύσεων, γυρίζουν την πλάτη τους στο κρατικό χρέος προς τέρψιν του ιδιωτικού. 

Σύμφωνα με τα δεδομένα και τα στοιχεία που συνέλεξε και επεξαργάσθηκε η Global SWF, μια εταιρεία ανάλυσης, από την έναρξη της πανδημίας τα κρατικά funds, έχουν τοποθετήσει περί των 9 δισ. δολαρίων σε ιδιωτικούς τίτλους χρέους, ενώ στο χαρτοφυλάκιο των δέκα μεγαλύτερων κρατικών επενδυτικών ταμείων, το ιδιωτικό χρέος από το 2% το 2015, ανήλθε στο 3,2% ως ποσοστό επί του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων. 

Ξεχωριστά στοιχεία του Pitchbook έδειξαν ότι οι τοποθετήσεις σε χρέος με κίνδυνο αθέτησης, ή σε πιστώσεις με ειδικές συνθήκες ανήλθαν στα 37 δισ. δολάρια, στο σύνολο του 2020.

Ένα από τα πλουσιότερα κρατικά ταμεία όπως το Qatar Investment Authority, κατάφερε να επιτύχει αξιοσημείωτες επιστροφές, επενδύοντας σε «πιεσμένο» χρέος. 

Έως τώρα δεν υπάρχουν ισχνές ενδείξεις για ζημιές των κρατικών funds από τυχόν αθετήσεις, ωστόσο όπως τονίζει ο Ντίλαν Κοξ, αναλυτής στο Pitchbook, «οι πρώιμοι δείκτες υποδεικνύουν μια μέτρια ανάκαμψη στις όποιες ζημιές, ωστόσο το συνολικό εύρος των ζημιών στα χαρτοφυλάκια, θα είναι δυνατό να το δούμε αργότερα μέσα στο 2021».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News