Business & Finance Τετάρτη 17/02/2021, 21:03
ΑΓΟΡΕΣ

Προσγείωση από τα υψηλά έτους για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Προσγείωση από τα υψηλά έτους για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Δεν κατάφεραν να διατηρηθούν στα υψηλά έτους στα οποία είχαν αναρριχηθεί οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα, καθώς οι επενδυτές επιδόθηκαν σε ρευστοποιήσεις μια τάση η οποία παρατηρείται και στη Wall Street.

Απουσία σημαντικών εξελίξεων στους επενδυτικούς κύκλους σήμερα πρωταγωνίστησε ο πληθωρισμός και το ενδεχόμενο να κινηθεί ανοδικά, πυροδοτώντας έναν προβληματισμό αν άνοδος αυτή θα δώσει το έναυσμα για τις κυβερνήσεις να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης.

Σε αυτή την περίπτωση τα περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν κίνδυνο όπως είναι οι μετοχές, πιθανότατα να βρεθούν εν μέσω πιέσεων.  

Οι χρηματαγορές έχουν αρχίσει πλέον να τοποθετούνται όλο και περισσότερο προς άνοδο του πληθωρισμού, την ώρα που η συζήτηση μεταξύ των Ευρωπαίων κυβερνώντων αναφορικά με τα μέτρα στήριξης και τη διάρκειά τους, γίνεται πιο συχνή.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχώρησε κατά 0,73%, με τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων να αναδεικνύεται σε αρνητικό πρωταγωνιστή, καταγράφοντας ισχυρές απώλειες της τάξεως του 3,08% και να ακολουθούν ο τεχνολογικός σημειώνοντας πτώση 2,15% και των δομικών υλικών ο οποίος απώλεσε 1,33%.

Στον αντίποδα ο ενεργειακός κλάδος ήταν από τους λίγους που σημείωσαν κέρδη, παίρνοντας ώθηση από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Από τα κυριότερα χρηματιστήρια αυτά του Μιλάνου και της Φρανκφούρτης παρουσίασαν σχεδόν την ίδια εικόνα με απώλειες 1,12% και 1,10% αντίστοιχα, με το Λονδίνο να κλείνει χαμηλότερα κατά 0,56% και το Παρίσι στο -0,36%.

Στις κατά μέρους μετοχές, αυτή του ομίλου πολυτελών ενδυμάτων και ειδών Kering, πραγματοποίησε βουτιά 7,15%, μετά την ανακοίνωση ότι οι πωλήσεις της Gucci μειώθηκαν κατά 10,3% το δ΄ τρίμηνο του 2020.

Η μετοχή της British American Tobacco υποχώρησε κατά 3,95%, παρά το ότι ανέφερε καλύτερα του αναμενόμενου κέρδη για την περυσινή χρονιά, ενώ αυτή της Beiersdorf, μητρική της Nivea κατέγραψε αισθητές απώλειες 5,73%, μετά τη δήλωση ότι δεν αναμένει ανάκαμψη της κερδοφορίας της το 2021, ακόμη κι οι πωλήσεις της αυξηθούν.

moneyreview. gr

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News