Business & Finance Τετάρτη 17/02/2021, 19:39
ΟΜΟΛΟΓΑ

Σε άνοδο και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Σε άνοδο και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Παρότι η αρχική μεγάλη άνοδος των αποδόσεων περιορίστηκε, το κλίμα στις αγορές κρατικού χρέους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού παραμένει τεταταμένο με τους επενδυτές να παρακολουθούν κάθε ένδειξη που να προοιωνίζεται αύξηση του πληθωρισμού από τα νέα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης στις ΗΠΑ. Στο πλαισιο αυτό, οι καμπύλες των αποδόσεων, που θεωρούνται συχνά δείκτης για τις οικονομικές προσδοκίες, έγιναν πολύ απότομες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Oι ανοδικές πιέσεις έγιναν αισθητές και στην ελληνική αγορά, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να διαμορφώνεται στα 100 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 44 εκατ.ευρώ αφορούσαν στη νέα 10ετία. Η απόδοση του νέου 10ετούς κλιμακώθηκε στο 0,81% με το spread στις 117 μονάδες βάσης, ενώ στην παλαιά 10ετία κινήθηκε στο 0,71%. Η απόδοση του τίτλου με λήξη το 2025 επέστρεψε στο 0,03%.

Στη γειτονική Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς εκτινάχθηκε αρχικά σε υψηλό τριών εβδομάδων, στο 0,61% για να πάρει εν συνεχεία μία ανάσα στο 0,58%. Το spread αυξήθηκε στις 95 μονάδες βάσης.

Η προσοχή των επενδυτών εξακολουθεί να είναι στραμμένη στην Ιταλία, όπου ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της ιταλικής οικονομίας, μετά την πανδημία, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του. 

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, η διαφορά απόδοσης μεταξύ διετών και 10ετών γερμανικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2020 στην αρχή της συνεδρίασης, στις 36 μονάδες βάσης προτού υποχωρήσει στις 32 μονάδες βάσης. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς εκτινάχθηκε στην αρχή στο 0,331%, στο υψηλότερο επίπεδο απο τον περυσινό Ιούνιο, για να υπαναχωρήσει λίγο αργότερα στο -0,36%. Το ίδιο μοτίβο ακολούθησε και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που άγγιξε αρχικά το 1,33%, το υψηλότερο επίπεδο από τις 27 Φεβρουαρίου του 2020, προτού αποκλιμακωθεί στο 1,28%. Τα ισχυρά στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ τον πρώτο μήνα του Ιανουαρίου συνάδουν με το αφήγημα του πληθωρισμού.

Από πλευράς προσφοράς, η Γερμανία άντλησε 1,242 δισ.ευρώ από το εκ νέου άνοιγμα του 30ετούς ομολόγου της, το πρώτο ομόλογο που προσφέρει θετική απόδοση εδώ και ένα χρόνο, σύμφωνα με αναλυτή της Commerzbank. Αφού επέστρεψε σε θετικό έδαφος στις 4 Φεβρουαρίου, η απόδοση του 30ετούς κινείται τώρα στο 0,14%. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News