Business & Finance Τρίτη 16/02/2021, 23:00
WALL STREET

Σε επίπεδα ρεκόρ έκλεισε ο Dow – Υπαναχώρηση για S&P 500 και Nasdaq

Σε επίπεδα ρεκόρ έκλεισε ο Dow – Υπαναχώρηση για S&P 500 και Nasdaq

Σε επίπεδα ρεκόρ έκλεισε ο δείκτης Dow Jones στη σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street, καθώς κέρδισαν έδαφος οι λεγόμενες κυκλικές μετοχές εν μέσω προσδοκιών ότι τα νέα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης θα ωθήσουν την αμερικανική οικονομία σε μεγαλύτερη του αναμενομένου ανάκαμψη. 

Ο δείκτης S&P 500 υπαναχώρησε από τα αρχικά υψηλά, καθώς αυξήθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις, γεγονός που κράτησε τους επενδυτές σε επιφυλακή. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου ξέφυγε στο 1,30%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον περυσινό Φεβρουάριο. Πολλοί αναλυτές στη Wall Street πιστεύουν ότι η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων θα καταστήσει τις μετοχές λιγότερο ελκυστικές, ενώ συνιστά απειλή και για τομείς, όπως η τεχνολογία που έχει ευνοηθεί από το σημερινό περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων.

Εδαφος έχασε και ο Nasdaq καθώς οι επενδυτές μετακινήθηκαν από τον τεχνολογικό κλάδο προς τις κυκλικές μετοχές που αναμένεται να ωφεληθούν από τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών.

Στην αρχή της συνεδρίασης, και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες είχαν αγγίξει ιστορικά υψηλά.

Ο Dow Jones έκλεισε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,21%, αγγίζοντας ιστορικό υψηλό στις 31.522,02 μονάδων, ενώ ο S&P 500 έκλεισε με οριακή πτώση 0,02% και ο Nasdaq με πτώση 0,34%. 

Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ενέργειας, οι οποίοι και αναμένεται να ωφεληθούν τα μέγιστα όταν θα επαναλειτουργήσει η οικονομία. Ο επιμέρους δείκτης του S&P 500 για τις τράπεζες ενισχύθηκε 3,2% καθώς η απόδοση των αμερικανικών 10ετών κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκε πανω από το 1,25%. 

«Η άποψη ότι ο πληθωρισμός θα κλιμακωθεί από τα νέα δημοσιονομικα μέτρα στήριξης συνεχίζει να καθοδηγεί την αγορά και το ράλι αυτό θα συνεχιστεί σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», λέει ο Τόνι Μπεντίκιαν της Citizens Bank στη Βοστώνη. Τις ελπίδες για ανάκαμψη έχουν επίσης αναθερμάνει η μεγάλη μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ, η πρόοδος των εμβολιασμών και τα καλύτερα του αναμενομένου εταιρικά κέρδη στο τέταρτο τρίμηνο του 2020. 

Στον αντίποδα βρέθηκε ο κλάδος κοινής ωφελείας και real estate, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες, ενώ πτώση σημείωσε και η τεχνολογία. Ο τεχνολογικός τομέας περιλαμβάνει πολλές μετοχές που κινούνται σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τα προσδοκώμενα κέρδη τους, που σημαίνει ότι θα δεχθούν πιέσεις τώρα που αυξάνονται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, όπως ανέφεραν κάποιοι αναλυτές. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News