Business & Finance Δευτέρα 2/11/2020, 13:39
ΟΜΟΛΟΓΑ

Ομόλογα: Αύξηση αποδόσεων στο ευρωπαϊκό Νότο

Ομόλογα: Αύξηση αποδόσεων στο ευρωπαϊκό Νότο

Πιέσεις, αν και περιορισμένες, δέχθηκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στον Ευρωπαϊκό Νότο, μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, με τους επενδυτές να καταφεύγουν και πάλι στο ασφαλές ενεργητικό του γερμανικού χρέους. 

Το αρνητικό κλίμα συγκρατούν οι προσδοκίες για νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, μετά τη δέσμευση της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ την προηγούμενη εβδομάδα. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αυξήθηκε τέσσερις μονάδες βάσης, στο 0,76%, ενώ του αντίστοιχου ελληνικού ξέφυγε προς στιγμή έως το 1% για να επιστρέψει και πάλι στο 0,93%, κοντά στα επίπεδα που έκλεισε στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Στον αντίποδα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς παρέμεινε κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο, στο -0,62%, με στρατηγικούς αναλυτές της ING να το βλέπουν να υποχωρεί και στο -0,70%, καθώς το επόμενο διάστημα θα σημειωθεί φυγή προς την ασφάλεια. 

«Λαμβάνοντας υπόψη την επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να αυστηροποιούν ολοένα και περισσότερο τα περιοριστικά μέτρα προκειμένου να συγκρατήσουν την εξάπλωση του Covid-19, τη στιγμή που αναμένουμε νέα μέτρα στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες», εκτιμούν στρατηγικοί αναλυτές της RBC. H προσοχή φυσικά είναι στραμμένη τόσο στις αμερικανικές εκλογές όσο και στη συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρ την Πέμπτη. Η καμπύλη απόδοσης στο διετές και στο 10ετές έχει γίνει η πιο απότομη από τον Ιούνιο, με μία νίκη του Τζο Μπάιντεν των Δημοκρατικών να αναμένεται ότι θα καταστήσει πολύ πιο καμπύλη την καμπύλη των αμερικανικών αποδόσεων. Στρατηγικοί αναλυτές της Commerzbank βλέπουν άνοιγμα των spreads ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, σε περίπτωση νίκης Μπάιντεν. 
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News