Business & Finance Δευτέρα 2/11/2020, 12:18
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Οι επενδυτές προετοιμάζονται για τις αμερικανικές εκλογές

Οι επενδυτές προετοιμάζονται για τις αμερικανικές εκλογές

Τέσσερα χρόνια αφότου η απρόσμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ αποσταθεροποίησε τις αγορές, οι επενδυτές προετοιμάζονται τώρα για βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα αλλά και μακροπρόθεσμες αλλαγές πολιτικής, εν όψει των αυριανών αμερικανικών εκλογών. Και αυτό, επειδή οι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με εντελώς διαφορετικούς δρόμους σε θέματα που αφορούν την φορολογία, τις κρατικές δαπάνες, το εμπόριο και το ρυθμιστικό πλαίσιο, ανάλογα με το ποιός θα είναι ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου. 

Ο Τζο Μπάιντεν των Δημοκρατικών φέρει το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, όμως η νίκη θα κριθεί στο «νήμα» στις πολιτείες – «κλειδιά» που πιθανόν να δώσουν τη νίκη στον σημερινό Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. 

Η έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος δεν αναμένεται να είναι άμεση και αυτό θα προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. «Αυτό που φοβάται η αγορά είναι ένα αβέβαιο αποτέλεσμα. Ο,τιδήποτε άλλο πέρα από αυτό, ειδικά μία ξεκάθαρη νίκη, θα ήταν άκρως θετική εξέλιξη για τις μετοχές», εκτιμά η Κριστίνα Χούπερ, στρατηγική αναλύτρια της Invesco. 

Εδώ και εβδομάδες, η κίνηση των αγορών έχει δείξει ότι οι επενδυτές στοιχηματίζουν στο λεγόμενο «Μπλε Κύμα», όπου ο Μπάιντεν εκλέγεται πρόεδρος και οι Δημοκρατικοί εξασφαλίζουν τον έλεγχο της Γερουσίας και διατηρούν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων παίρνοντας έτσι τον πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου. Μία τέτοια εξέλιξη σημαίνει μία πιο απότομη καμπύλη στις αμερικανικές αποδόσεις και ένα πιο εξασθενημένο δολάριο, στην προσδοκία ενός μεγάλου πακέτου δημοσιονομικών μέτρων και κέρδη για τις βιομηχανίες εκείνες που αναμένεται να επωφεληθούν μίας νίκης Μπάιντεν, όπως πράσινη ενέργεια αλλά και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. 

Ωστόσο, εν όψει της αυριανής ψήφου, αρκετοί αναλυτές εμφανίζονται προβληματισμένοι μήπως επικρατεί υπερβολική αισιοδοξία για νίκη Μπάιντεν και φέρνουν στο μυαλό τους σκηνές από τις βίαιες διακυμάνσεις των τιμών σε πολλές κατηγορίες ενεργητικού το 2016 όταν κέρδισε ο Τραμπ αλλά οι επενδυτές περίμεναν νίκη της Χίλαρι Κλίντον. Οι μετοχές γνώρισαν έντονη μεταβλητότητα καθ΄όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές φοβούνται την αβεβαιότητα ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και την απουσία μίας συμφωνίας για νέα μέτρα, καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται με ραγδαία ταχύτητα. 

Ο μεγαλύτερος φόβος των αγορών είναι μήπως φθάσει η Τετάρτη και το εκλογικό αποτέλεσμα παραμένει αβέβαιο. Εν απουσία ξεκάθαρου αποτελέσματος, οι επενδυτές θα στραφούν σε ασφαλές ενεργητικό, όπως χρυσό και αμερικανικά κρατικά ομόλογα, ίσως ακόμη και σε ιαπωνικό γιέν και δολάριο. Επίσης ένα αποτέλεσμα με μοιρασμένο τον έλεγχο ανάμεσα στα δύο κόμματα, δηλ. να κερδίζει Μπάιντεν και η Γερουσία να παραμένει στους Ρεπουμπλικάνους, θα δημιουργούσε μεγαλύτερη αμφιβολία ως προς την προοπτική της νέας δέσμης μέτρων. 

Μία σαρωτική νίκη από τους Δημοκρατικούς φαντάζει ως η πιο σίγουρη εξέλιξη για την προώθηση νέων μαζικών μέτρων στήριξης της οικονομίας, κάτι που εν συνεχεία θα έδιδε νέα ώθηση στις μετοχές, ειδικά στις «ευαίσθητες» ως προς τις προοπτικές της οικονομίας μετοχές αξίας, και θα επιτάχυνε την εξασθένηση του δολαρίου, οδηγώντας σε πιο απότομη καμπύλη των αποδόσεων. 

Ωστόσο, πέρα από το βραχυπρόθεσμο στήριγμα που θα εξασφάλιζε η αγορά, μία σαρωτική νίκη των Δημοκρατικών συνιστά ανησυχίες για τους επενδυτές στις αγορές μετοχών: μεταξύ αυτών, η προοπτική αύξησης του εταιρικού φόρου στο 28% από 21%, που θα έπληττε την κερδοφορία των επιχειρήσεων και ενός πιο αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου. Νίκη Μπάιντεν θα ήταν αρνητική και για το δολάριο, εάν η κυβέρνησή του ακολουθούσε πιο «χαμηλούς» τόνους στις διαπραγματεύσεις με την Κίνα και άλλους εμπορικούς εταίρους, εξέλιξη που ευνοεί τις οικονομικές προοπτικές για άλλες χώρες. 

Η μεγάλη έκπληξη πάντως για τους επενδυτές θα ήταν σε μία εξέλιξη ενός «Κόκκινου Κύματος», στο πλαίσιο του οποίου οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίζουν την προεδρία και ολόκληρο το Κογκρέσο, εξέλιξη που έχει μικρές πιθανότητες, αλλά θα έπληττε το προσκείμενο στον Μπάιντεν ενεργητικό και θα ευνοούσε του Τραμπ. Σύμφωνα με τη JPMorgan, μία «καθαρή» νίκη Τραμπ θα ήταν η πιο ευνοϊκή έκβαση για τις μετοχές. Από το 2016, που εκλέχθηκε ο Τραμπ, ο οποίος μείωσε τον εταιρικό φόρο και επέβαλε εμπορικούς δασμούς, οι αμερικανικές μετοχές καταγράφουν κέρδη 53%, αγγίζοντας νέα υψηλά. Απλά, στο τέλος της ημέρας, οι επενδυτές ζητούν βεβαιότητα. «Οι αγορές θέλουν να ξέρουν τί θα αλλάξει στο επόμενο Κογκρέσο και στην επόμενη κυβέρνηση», καταλήγει ο Πόλ Κρίστοφερ, στρατηγικός αναλυτής της Wells Fargo Investment Institute. 

Πηγή: Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News