Business & Finance Παρασκευή 12/02/2021, 20:02
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Αλμα άνω του 2% για τις τιμές πετρελαίου

Αλμα άνω του 2% για τις τιμές πετρελαίου

Αλμα άνω του 2% σημείωσαν οι τιμές πετρελαίου, μετά την αρχική τους πτώση, εν μέσω ελπίδων για ανάκαμψη της ζήτησης μετά τα νέα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης στις ΗΠΑ και τη μείωση της παραγωγής από τους κορυφαίους παραγωγούς του πλανήτη. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο κατέγραφε άνοδο 2,6% διαμορφούμενη στα 62,80 δολάρια η ουγκιά, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2020. Με αντίστοιχη άνοδο και η τιμή αργού στη Ν.Υόρκη που κινείτο μία ανάσα από τα 60 δολάρια η ουγκιά. 

Σε εβδομαδιαία βάση και οι δύο τιμές κατέγραψαν κέρδη άνω του 5%. 

«Τα αναμενόμενα μέτρα στήριξης και η πρόοδος στους εμβολιασμούς αναμένεται να διατηρήσουν την όρεξη των επενδυτών για ριψοκίνδυνο ενεργητικό προσφέροντας στήριγμα και στην αγορά πετρελαίου», αναφέρουν αναλυτές. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί σήμερα με δημάρχους και κυβερνήτες στην προσπάθειά του να προωθήσει το σχέδιό του ύψους 1,9 τρισ.δολαρίων για έγκριση στο Κογκρέσο. 

Αναλυτές της Capital Economics αναμένουν περαιτέρω πτώση στα αποθέματα πετρελαίου στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, καθώς θα ανακάμψει τους επόμενους μήνες η ζήτηση για καύσιμα. Η ABN Amro αναθεώρησε ελαφρώς ανοδικά τις προβλέψεις της για την τιμή brent το 2021 κάνοντας λόγο για ένα επίπεδο γύρω στα 55 δολάρια η ουγκιά, προειδοποιώντας ωστόσο ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα ως προς τη ζήτηση. Η Commerzbank εμφανίζεται περισσότερο επιφυλακτική επικαλούμενη την πιο απαισιόδοξη εικόνα που σκιαγράφησε πρόσφατα η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας ενέργειας για τη ζήτηση. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο αριθμός των ατόμων που ταξίδεψαν στην Κίνα κατά τη διάρκεια των εορτών του Νέου Σεληνιακού Ετους είναι μειωμένος 70% σε σχέση με δύο χρόνια πριν.  
   
moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News