Business & Finance Πέμπτη 11/02/2021, 15:24
ΑΓΟΡΕΣ

ΙΕΑ: Ανοίγει ο δρόμος για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+

ΙΕΑ: Ανοίγει ο δρόμος για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+

Μπορεί επί του παρόντος η προσφορά του πετρελαίου να υπερκαλύπτει τη ζήτηση εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού, ωστόσο η αγορά δείχνει να εξισορροπεί και εφόσον τα προγράμματα εμβολιασμού συνεχισθούν, τότε ανοίγει ο δρόμος για αύξηση της ημερήσιας παραγωγής από τις χώρες μέλη της συμμαχίας ΟΠΕΚ+.

Σε αυτές τις εκτιμήσεις προχώρησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, στο πλαίσιο της τακτικής μηνιαίας ενημέρωσής του για την πορεία της αγοράς του ορυκτού καυσίμου, την οποία και δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη.

«Με την ανάκαμψη της ζήτησης να αναμένεται να είναι ισχυρή και με την προσφορά από τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ να αυξάνεται μετρίως, προβλέπεται το β΄ εξάμηνο του 2021 να εισέλθει σημαντικός όγκος αποθεμάτων στην αγορά για να καλύψει τις ανάγκες της ζήτησης. Αυτή η εξέλιξη προλειαίνει το έδαφος για τον ΟΠΕΚ+ να χαλαρώσει τις περικοπές στην ημερήσια παραγωγή», αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο του ΙΕΑ. 

Αναφορικά με τον ρυθμό αύξησης της ζήτησης το 2021 ο οργανισμός διατήρησε τις προβλέψεις του σταθερές, αναφέροντας ότι η εικόνα της υποχώρησης κατά το α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, από τα χαμηλά επίπεδα το τελευταίο τρίμηνο του 2020, θα αναστραφεί. 

Ωστόσο όπως επισημαίνει οι προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη όπως και της ζήτησης πετρελαίου, εξαρτώνται από τη διανομή των εμβολίων και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. 

ΙΕΑ: Ανοίγει ο δρόμος για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+-1

Καθώς η αγορά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες βραχυπρόθεσμα, η δέσμευση του ΟΠΕΚ+ να διατηρήσει και τον Μάρτιο τις περικοπές στην ημερήσια παραγωγή, έχει συμβάλλει ούτως ώστε να μειωθούν αισθητά τα πλεονασματικά αποθέματα.  

ΙΕΑ: Ανοίγει ο δρόμος για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+-2

Τα αποθέματα πετρελαίου στις χώρες του ΟΟΣΑ υποχώρησαν για 5ο διαδοχικό μήνα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, με τις περικοπές το δ΄ τρίμηνο του 2020 να ανέρχονται στα 2,24 εκατ. βαρέλια την ημέρα, από 1,56 εκατ. βαρέλια ημερησίως το γ΄ τρίμηνο. 

Η εξισορρόπηση της αγοράς ενδεχομένως να ωθήσει χώρες όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς να αυξήσουν την παραγωγή τους, ωστόσο αυτό δεν θα εμποδίσει τον ΟΠΕΚ+ να προχωρήσει σε χαλάρωση των περικοπών της ημερήσιας παραγωγής. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News