Business & Finance Τετάρτη 10/02/2021, 23:00
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Wall Street: Σε ιστορικό υψηλό ο Dow – Πτώση για S&P και Nasdaq

Wall Street: Σε ιστορικό υψηλό ο Dow – Πτώση για S&P και Nasdaq

Παρά τη νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων στη σημερινή συνεδρίαση, ο δείκτης Dow Jones έκανε στο τέλος τη διαφορά και έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό. Αντίθετα, οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν, βάζοντας φρένο στα αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά των τελευταίων συνεδριάσεων και κλείνοντας με μικρή πτώση, καθώς οι μετοχές των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών έχασαν τη δυναμική τους, με τους επενδυτές να μεταθέτουν σταδικά το ενδιαφέρον τους σε άλλες μετοχές μικρότερης κεφαλαιοποίησης. 

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,20%, στο νέο ιστορικό υψηλό των 31.437,80 μονάδων, ενώ αντίθετα οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq υποχώρησαν 0,03% και 0,25% αντίστοιχα. 

Οι δηλώσεις του διοικητή της Φέντεραλ Ριζέρβ Τζερόμ Πάουελ καθησύχασαν τους επενδυτές ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για αρκετό διάστημα για να βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και της αγοράς εργασίας, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να γυρίσουν σε θετικό έδαφος το δείκτη S&P 500. 

Το κύμα ρευστοποιήσεων σε μετοχές της Tesla, οι οποίες κατέγραψαν απώλειες 4,6% και η μικρότερη πτώση 1% των μετοχών Amazon.com, Microsoft και Apple άσκησαν πιέσεις τόσο στον S&P 500 όσο και στο Nasdaq. O κλάδος επιλεγμένων καταναλωτικών αγαθών με πτώση 1,1%, λειτούργησε επίσης ως «βαρίδι» στον S&P 500 σε συνδυασμό με τον τομέα τεχνολογίας πληροφορικής.  

Αντίθετα, ο κλάδος ενέργειας και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κατέγραψε άνοδο. 

«Είναι ολόκληρη η αγορά εξαρτημένη από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως ήταν και πέρυσι το καλοκαίρι; Πιστεύω ότι η απάντηση είναι μάλλον αρνητική, βλέπουμε την τάση ανόδου να εξαπλώνεται πλέον σε ολόκληρη την αγορά και να πιάνει και τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης. Το 75% των μετοχών του S&P 500 κινείται αυτή τη στιγμή πάνω από το μέσο όρο των 200 τελευταίων συνεδριάσεων. Αυτό λέει πολλά», αναφέρει ο Ντέιβιν Μπάνσεν διαχειρισής χαρτοφυλακίου της The Bahnsen Group. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, σημαντική άνοδο κατέγραψαν αυτές των εταιρειών κάνναβης, καθώς οι μικροεπενδυτές της Reddit που ώθησαν σε άνοδο τη μετοχή της GameStop ποντάρουν τώρα στη αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης υπό τη νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν. 

Επίσης, η μετοχή του Twitter ενισχύθηκε περισσότερο από 7%, καθώς η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης προέβλεψε δυναμικό ξεκίνημα του έτους, καθώς τα έσοδά της εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ και αυξήθηκαν τα κέρδη της στο τέταρτο τρίμηνο του τέταρτου τριμήνου του 2020. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News