Business & Finance Τρίτη 9/02/2021, 20:57
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Η φρετίνιδα των αγορών μετοχών εξαπλώνεται και στην Ευρώπη

Η φρετίνιδα των αγορών μετοχών εξαπλώνεται και στην Ευρώπη

To φαινόμενο των μικροεπενδυτών στις ΗΠΑ που υποκινήθηκε από το φόρουμ WallStreetBets της Reddit φαίνεται να εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο και στην Ευρώπη, σύμφωνα με τραπεζικούς και χρηματιστηριακούς κύκλους.

Νεαροί επενδυτές στη Βρετανία και σε άλλες χώρες σπεύδουν να συμμετάσχουν σε online πλατφόρμες συναλλαγών, δαπανώντας ταυτόχρονα περισσότερα χρήματα σε μετοχές και μέσω παραδοσιακών χρηματιστηριακών ομίλων, με τη ελπίδα να αποκομίσουν αντίστοιχα κέρδη με αυτά των Αμερικανών που πόνταραν σε μετοχές, όπως GameStop και AMC Entertainment. 

Η online πλατφόρμα συναλλαγών Freetrade που έχει την έδρα της στη Βρετανία προσείλκυσε 160.000 νέους πελάτες τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα το σύνολο της πελατείας της να αυξηθεί στους 500.000, χάρη στη φρενίτιδα που υποκινήθηκε από την πλατφόρμα Reddit. 

H πρόσφατη χρηματιστηριακή φρενίτιδα αύξησε ακόμη περισσότερο τις συναλλαγές από μικροεπενδυτές, τάση που είχε ήδη διαφανεί στην Ευρώπη από πέρυσι, καθώς άνθρωποι κλεισμένοι στα σπίτια λόγω της πανδημίας που είχαν βάλει στην άκρη αποταμιεύσεις επιχείρησαν να επωφεληθούν από την έντονη μεταβλητότητα των αγορών και να βγάλουν χρήματα. Οι νέες φιλικές προς τους χρήστες εφαρμογές έδωσαν το κίνητρο. 

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον υποκινήθηκε και από μακροοικονομικούς παράγοντες στην Ευρώπη, όπως τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια, οι υψηλές τιμές στέγης και τα ανεπαρκή συνταξιοδοτικά συστήματα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Νικ Μπόρτοτ, διευθύνων σύμβουλος της ψηφιακής χρηματιστηριακής πλατφόρμας BUX.  

Από την ευφορία αυτή ευνοήθηκαν όμως και οι παραδοσιακές χρηματιστηριακές εταιρείες. Οι δαπάνες μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών από πελάτες της Barclays σε χρηματιστηριακές εταιρείες αυξήθηκαν 300% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής τράπεζας, η οποία υπογραμμίζει ότι πρόκειται απλά για τη συνέχιση μίας τάσης που άρχισε πέρυσι στη Βρετανία από άτομα ηλικίας 18 έως 29 ετών. 

Η συρροή αυτή των μικροεπενδυτές έχει εγείρει ανησυχίες από πλευράς των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών, οι οποίες εξετάζουν τα δεδομένα για να παρέμβουν, καθώς οι online χρηματιστηριακές συναλλαγές έχουν εκτιναχθεί στα ύψη από μικροεπενδυτές από την ώρα που επιβλήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα κατά του Covid-19. 
   
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News