Business & Finance Τρίτη 9/02/2021, 19:48
ΑΓΟΡΕΣ

Κατέβασαν ταχύτητα οι ευρωπαϊκές μετοχές 

Κατέβασαν ταχύτητα οι ευρωπαϊκές μετοχές 

Χωρίς ξεκάθαρη κατεύθυνση και με σαφή έλλειψη επενδυτικού ενθουσιασμού κινήθηκαν σήμερα Τρίτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κατεβάζοντας ταχύτητα μετά από ένα εξαήμερο σερί από την έναρξη του Φεβρουαρίου, στο οποίο ως επί το πλείστον κινήθηκαν ανοδικά. 

Σήμερα χωρίς στην επικαιρότητα να υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις μετοχές, οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινήθηκαν είτε με ελάχιστη θετική μεταβολή, ή πτωτικά. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε με απώλειες 0,09%, δεχόμενος έντονες πιέσεις από τους κλάδους των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και τον ενεργειακό, που αποδυναμώθηκαν κατά 1,57% και 1,28%, αντίστοιχα.

Ο κλάδος της ενέργειας κατέγραψε απώλειες, παρά το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου μετά την υποχώρηση που σημείωναν, στη συνέχεια πέρασαν σε θετικό έδαφος, έχοντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών. 

Παράλληλα, επιβαρυντικό για το σημερινό κλίμα, ήταν η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της γαλλικής πετρελαϊκής Total για το σύνολο του 2020, με τα καθαρά της κέρδη να βουλιάζουν κατά 66%, στα 4,06 δισ. δολάρια, από 11,8 δισ. δολάρια το 2019. 

Σήμερα ο ευρύτερος δείκτης MSCI All Country ο οποίος καταγράφει τις μετοχές 49 αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών, σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ, όπως και χθες, ωστόσο στη συνέχεια έκανε αναστροφή για να περάσει σε αρνητικό έδαφος. 

Στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα ήταν συγκεχυμένη, με αυτό της Φρανκφούρτης και του Παρισιού να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση με απώλειες 0,34% και 0,54% αντίστοιχα, ενώ Λονδίνο και Παρίσι σημείωσαν κέρδη 0,12% και 0,10% αντίστοιχα. 

Πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της αυστριακής κατασκευάστριας ημιαγωγών AMS, κλείνοντας χαμηλότερα κατά 6,14%, αν και οι πωλήσεις στο σύνολο του 2020 εκτινάχθηκαν κατά 86%. 

moneyreview.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News