Business & Finance Πέμπτη 29/10/2020, 18:03
ΑΓΟΡΕΣ

Σε χαμηλό 6 μηνών το Χρηματιστήριο

Σε χαμηλό 6 μηνών το Χρηματιστήριο

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών υποχώρησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο απώλεσε μέσα σε λίγες ώρες πάνω από το 5% της αξίας του, εν μέσω των κλιμακούμενων ανησυχιών για την κατάσταση της οικονομίας. Άλλωστε, η εκρηκτική άνοδος των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού φαίνεται ότι οδηγεί σε νέα lockdowns, υπονομεύοντας κάθε προοπτική άμεσης ανάκαμψης. 

Από το πρωί, οι ρευστοποιήσεις στο ταμπλό της ελληνικής αγοράς είχαν λάβει έναν φρενήρη ρυθμό, με τους πωλητές να αποδεικνύονται οι απόλυτοι κυρίαρχοι της ημέρας. Μάλιστα, οι καθοδικές πιέσεις εντάθηκαν περαιτέρω λίγο μετά το μεσημέρι, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με απώλειες της τάξης του 5,08% και να διαμορφώνεται στις 564,93 μονάδες. Είναι ενδεικτικό ότι η «χασούρα» σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης ανήλθε σε σχεδόν 30 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο τζίρος κυμάνθηκε στα 82 εκατομμύρια ευρώ, καθώς διακινήθηκαν πάνω από 54 εκατομμύρια τεμάχια, γεγονός το οποίο πιστοποιεί το αρνητικό κλίμα στο Χ.Α.. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, από την πλευρά του, διολίσθησε κατά 5,32% και ανήλθε στις 1.322 μονάδες. Όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο, για ακόμη μία ημέρα δέχθηκε ισχυρότατες πιέσεις, οι οποίες προσέγγισαν το 5,70%, με αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης να υποχωρεί στις 236 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Άλλωστε, πέραν της αρνητικής επιδημιολογικής κατάστασης, οι τράπεζες καλούνται να διαχειριστούν και το μείζον ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από τις αναταράξεις στην Τρ. Πειραιώς. Στο πλαίσιο αυτό, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς κατακρημνίστηκε στο -9,60% και το 0,6500 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank στο -7,31% και το 0,4310 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Εθνική Τράπεζα και Eurobank διολίσθησαν κατά 4,82% και κατά 3,78%, τερματίζοντας στο 0,8852 και στο 0,2900 ευρώ, αντίστοιχα. 

Στο ταμπλό, όπου οι πωλητές έστησαν έναν ξέφρενο πάρτι, ξεχώρισε η καταβαράθρωση της μετοχής του ΟΤΕ , η οποία βούλιαξε στο 9,27% και το 1,01 ευρώ, ενώ άνω του 7% καθορίστηκε η πτώση για τις μετοχές των Σαράντης και Fourlis. Παράλληλα, οι μετοχές των Coca-Cola, ΔΕΗ, Ελλάκτορα, ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίου έκλεισαν με κάμψη άνω του 5%.

Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι συνολικά 100 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ μόλις 16 κινήθηκαν σε θετικό έδαφος. Εννέα δε, παρέμειναν αμετάβλητες και 46 ανενεργές. 

Ο φόβος του κορωνοϊού

Από το βράδυ της Τετάρτης, όταν και ανακοινώθηκε το νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, έχουν αρχίσει να διακινούνται ποικίλα σενάρια για την επόμενη ημέρα. Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να απευθυνθεί εκ νέου στους πολίτες, ανακοινώνοντας νέα δέσμη περιοριστικών μέτρων. Την ίδια ώρα, η έκρηξη κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα αναγκάζει την κυβέρνηση να αναβαθμίσει στην κατηγορία «4» τις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Ροδόπης και Λάρισα, οι οποίες -εν ολίγοις- τίθενται σε καθεστώς lockdown. Από την πλευρά της, η Αττική φαίνεται ότι προς ώρα γλιτώνει το ολικό κλείσιμο.
Όλα αυτά, αναμφίβολα, θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην εθνική οικονομία, η οποία ακόμη παλεύει να βρει βηματισμό μετά το πρώτο κύμα κορωνοϊού και το lockdown του Μαρτίου-Απριλίου. Εφόσον επιβεβαιωθούν τα δυσοίωνα σενάρια, αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι η όποια ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι εύθραυστη και εντελώς έωλη, μην αποφεύγοντας ακόμη έναν γύρο αβεβαιότητας, ενώ υπό αμφισβήτηση τίθενται και τα θεμέλια για την ανάπτυξη του 2021, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη και τις καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. 

«Η έξαρση του αριθμού των κρουσμάτων λόγω της πανδημίας προκαλεί την κινητοποίηση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας. Με τα περιοριστικά μέτρα να πλήττουν τις οικονομίες διαμορφώνοντας πλέον την εκτίμηση ότι η ύφεση για το 2020 θα ακολουθήσει το δυσμενές σενάριο. Και το χειρότερο, η εκτίμηση για επανεκκίνηση των οικονομιών προς αναπτυξιακή κατεύθυνση ίσως καθυστερήσει» αναφέρει, χαρακτηριστικά, ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. 

Στο παραπάνω αρνητικό σκηνικό έρχεται να προστεθεί και η τραπεζική αβεβαιότητα, μετά την πρόταση των τριών μετόχων της Τρ. Πειραιώς για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία απορρίφθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). «Με τις τραπεζικές μετοχές σε ρόλο αρνητικού πρωταγωνιστή καθώς η αντιπαράθεση των μεγαλομετόχων της Πειραιώς Τζον Πόλσον, Αριστοτέλη Μυστακίδη και του fund Bienville Capital με το ΤΧΣ λειτούργησε ως αρνητικός καταλύτης, καθώς αρκεί η αναφορά σε ΑΜΚ Τραπεζών για να ενεργοποιηθούν πωλήσεις από τους θεσμικούς επενδυτές, εξαιτίας των τραυματικών εμπειριών από την περίοδο 2013-15» σημειώνει ο κ. Τζάνας. 

Ανοδικά Ευρώπη, Wall Street

Στις διεθνείς αγορές, το κλίμα παραμένει αβέβαιο, καθώς η ανησυχία από την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού και η επιβολή αυστηρών μέτρων σε Γαλλία και Γερμανία υπονομεύουν σε μεγάλο βαθμό το επενδυτικό κλίμα. Άλλωστε, χθες οι ευρωπαϊκές αγορές εμφάνισαν τις χειρότερες ημερήσιες απώλειες από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο των αναλυτών βρίσκονται και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία -παρότι διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική– άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων υποστηρικτικών μέτρων τον προσεχή Δεκέμβριο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατάφερε να διαγράψει τις πρότερες απώλειες και τώρα ενισχύεται οριακά κατά 0,07% στις 342 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο κατά 0,43%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,11%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,05% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,03%. Θετικό είναι το κλίμα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς οι αμερικανικοί δείκτες σημειώνουν δυναμικό ξεκίνημα (+0,97% ο S&P 500, +0,43% ο Dow Jones), μετά τις δραματικές απώλειες της Τετάρτης, οι οποίες ξεπέρασαν το 3,50%. Κι αυτό, χάρη στα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου, το οποίο εκτινάχθηκε στο 33,1%. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News