Business & Finance Πέμπτη 4/02/2021, 20:05
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη για 4η διαδοχική ημέρα στην Ευρώπη με οδηγό τις τράπεζες

Κέρδη για 4η διαδοχική ημέρα στην Ευρώπη με οδηγό τις τράπεζες

Για τέταρτη διαδοχική ημέρα επέκτειναν τα κέρδη τους οι ευρωπαϊκές μετοχές, με το θετικό μομέντουμ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που έχει αρχίσει από την αρχή της τρέχουσας εβδομάδας που συνέπεσε και με την έναρξη του Φεβρουαρίου να διατηρείται.

Μοναδική εξαίρεση και σήμερα το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, το οποίο και έκλεισε με οριακές απώλειες 0,06%. 

Κι όμως από τη Βρετανία προήλθε η κινητήριος δύναμη στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών, οι οποίες επιδόθηκαν σε υψηλές πτήσεις, στέλνοντας τον τραπεζικό κλάδο στο κλείσιμό του στο +2,63%, όντας ο κλάδος με τα περισσότερα σημερινά κέρδη.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι, με τις οποίες επισήμανε ότι οι βρετανικές τράπεζες θα χρειασθούν ένα διάστημα έξι μηνών προκειμένου να δύνανται να λειτουργήσουν σε περιβάλλον με αρνητικά επιτόκια, θεωρήθηκε από τις χρηματαγορές ότι προλειαίνει το έδαφος για την υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα. 

Με το άκουσμα των δηλώσεων αυτών οι τραπεζικές μετοχές πήραν σήμερα την ανιούσα με τις περισσότερες εξ αυτών να καταγράφουν κέρδη. 

Απούσα από τη σημερινή αυτή ευδαιμονία η μετοχή της Deutsche Bank, η οποία αν και η γερμανική τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη για το 2020, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε μια δεκαετία, εντούτοις ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση της τάξεως του 0,27%. 

Οι μετοχές των βρετανικών τραπεζών κατέγραψαν αξιοσημείωτα κέρδη, ωστόσο εκείνες που ευνοήθηκαν περισσότερο ήταν των ισπανικών τραπεζών, με αυτή της BBVA να ξεχωρίζει σημειώνοντας άνοδο 7,50%.

Από τους υπόλοιπους κλάδους που ξεχώρισαν, ήταν της υγείας (+1,29%), ο ασφαλιστικός (+1,25%) και των λιανικών πωλήσεων (+1,09%). 

Στην αντίθετη πλευρά βρέθηκαν ο ενεργειακός κλάδος με πτώση 0,83%, παρά το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν αγέρωχες την ανοδική τους πορεία, των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (-0,52%) και ο μεσιτικός (-0,32%).

Για δεύτερη συναπτή συνεδρίαση ο άνεμος αισιοδοξίας από την εντολή στον Μάριο Ντράγκι να σχηματίσει κυβέρνηση στην Ιταλία, έφερε το χρηματιστήριο του Μιλάνου υψηλότερα από τα υπόλοιπα κυριότερα της Ευρώπης στο +1,65%, στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,91%, με άνοδο 0,82% έκλεισε ο CAC 40 στο Παρίσι. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News