Business & Finance Τετάρτη 3/02/2021, 23:19
ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Ηπιες οι κινήσεις του δολαρίου, σε αναζήτηση κατεύθυνσης

Ηπιες οι κινήσεις του δολαρίου, σε αναζήτηση κατεύθυνσης

Μικρή άνοδο σημείωσε σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ και του ιαπωνικού γιέν, με τις αγορές να αναζητούν κατεύθυνση για τις επόμενες κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος, πιθανόν από τα στοιχεία για την απασχόληση Ιανουαρίου στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται την Παρασκευή. 

Ενδοσυνεδρικά όμως, το ευρώ υποχώρησε προς στιγμή κάτω από το φράγμα του 1,20 έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές εστίασαν στο διευρυνόμενο χάσμα ως προς τη δυναμική της ανάκαμψης ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού με βάση τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία. 

Γρήγορα όμως περιόρισε τις απώλειές του με την ισοτιμία του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος έναντι του δολαρίου να επιστρέφει στο 1,2013. Παρότι οι αγορές ομολόγων και μετοχών ενισχύθηκαν στην είδηση ότι ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα έδωσε στον Μάριο Ντράγκι εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Ιταλία, το ευρώ προσπέρασε στα γρήγορα την είδηση. Σύμφωνα ωστόσο με αναλυτή της ING, ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ είναι αποδεκτό πρόσωπο από τις αγορές και αυτό θα μπορούσε να προσφέρει στήριγμα στο ευρωπαϊκό ενεργητικό.

Ο δείκτης δολαρίου ενισχύθηκε 0,05%, στο 91,134 αφού στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε αγγίξει υψηλό διμήνου στο 91,283. Η άνοδος του δολαρίου σημειώθηκε παρά το ράλι των μετοχών και την αυξημένη “όρεξη” των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τον ρόλο του ως ασφαλές καταφύγιο. Ωστόσο, αναλυτές θεωρούν ότι ο συσχετισμός αυτός θα αλλάξει με την πάροδο του χρόνου και ότι το δολάριο θα αρχίσει να αποδυναμώνεται, καθώς θα συνεχίζονται τα μέτρα στήριξης και η άκρως χαλαρή δημοσιονομική πολιτική.

Από τα υπόλοιπα νομίσματα, το ιαπωνικό γιέν υποχωρούσε 0,1% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία στο 105,06. Το αμερικανικό νόμισμα ωφελήθηκε και από την τακτική της κάλυψης των θέσεων short, ειδικά έναντι του γιέν, καθώς πολλά αντισταθμιστικά ταμεία είχαν ποντάρει μαζικά κατά του δολαρίου. Ο δείκτης του δολαρίου έχει ενισχυθεί 1,3% από τις αρχές του έτους έως σήμερα, μετά την πτώση 7% του 2020.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News