Χρηματιστήριο Αθηνών: Προβάδισμα αγοραστών κόντρα στις ευρωαγορές
Ανοδικές τάσεις επικρατούν στη χρηματιστηριακή αγορά η οποία προσπαθεί να ανακάμψει, μετά τις πιέσεις που δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στις προηγούμενες συνεδριάσεις, εν μέσω πτωτικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες διαπραγματεύονται στο κόκκινο μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκεστο 2%, από 1,7% που ήταν τον Σεπτέμβριο.
Η γενική αντίληψη των αναλυτών είναι ότι θα υπάρξει κάποια αναζωπύρωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τους επόμενους μήνες, κάτι που καθιστά επιφυλακτική την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις μειώσεις επιτοκίων της, καθώς είναι σαφές ότι οι τιμές δεν έχουν τεθεί πλήρως υπό έλεγχο, παρότι ο δείκτης έφτασε στον στόχο του 2%.
Ωστόσο, η προσπάθεια ανάκαμψης στο ΧΑ βρίσκει έδαφος με τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 13:30 να διαμορφώνεται στις 1.391,5 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,7% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 37 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,65%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,41%.
Ο τραπεζικός δείκτης ανακάμπτει κατά 0,61% με οδηγό την Alpha (+1,79%), ενώ σημαντική άνοδο σημειώνει και η μετοχή της Πειραιώς (+1,28%) και οριακά κέρδη οι ΕΤΕ, Eurobank.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Motor Oil, Viohalco και του ΟΛΠ. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές του ΟΤΕ, της Autohellas, της Μυτιληναίος και της ΕΥΔΑΠ.
Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, σημαντική βελτίωση των εσόδων, τα οποία καταγράφουν νέες ιστορικά υψηλές επιδόσεις ανακοίνωσε η ΟΛΠ Α.Ε. στα οικονομικά της αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο του 2024. Συγκεκριμένα, τα κέρδη μετά από φόρους φόρους στο τρίμηνο ήταν αυξημένα κατά 9,6% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στο 9μηνο η αύξηση ανήλθε στο 6,6% και ανήλθαν στα 70,19 εκατ. ευρώ. Επισης, τα έσοδα ανήλθαν στα 174,92 εκατ. στο 9μηνο, αυξημένα κατά 6,2%.
«Τεχνικά μένει να δούμε αν ο Γενικός Δείκτης είναι ικανός άμεσα να καταφέρει να μπει και να μείνει πάνω από το επίπεδο των 1.400 μονάδων», επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance στην «Καθημερινή». «Ωστόσο ο σχηματισμός του δεν είναι και ο καλύτερος, καθώς αν δεν αναιρεθεί έγκαιρα μπορεί να στοχεύσει και πάλι τη ζώνη των 1.300-1.320 μονάδων», προσθέτει.
Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τον αναλυτή, η ζώνη των 1.3801.390 μονάδων δεν πρέπει να δώσει απλώς μια αντίδραση. «Μένει να δούμε αν το τελευταίο δίμηνο θα καταφέρει να κλείσει με σημαντικά κέρδη, όπως μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια», προσθέτει ο κ. Ζαχαράκης.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Απώλειες στις ευρωαγορές – Αλμα για τη Societe Generale
Eurostat: Στο 3,2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Στο 2% στην Ευρωζώνη
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News