Business & Finance Τετάρτη 3/02/2021, 14:42
ΑΓΟΡΕΣ

Επιστρέφουν οι ελβετικές μετοχές στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου 

Επιστρέφουν οι ελβετικές μετοχές στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου 

«Πράσινο φως» έδωσε η κυβέρνηση της Ελβετίας στις μετοχές των ελβετικών εταιρειών, για να διαπραγματευθούν εκ νέου στο Xρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE), βάζοντας τέλος σε έναν αποκλεισμό τους που διήρκησε 19 μήνες. 

Τον Ιούνιο του 2019 με εντολή των Βρυξελλών και μετά από μια αντιδικία μεταξύ των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών και αυτών της Ελβετίας, στις ελβετικές μετοχές απαγορεύθηκε να διαπραγματεύονται στα χρηματιστηριακά ταμπλό των μελών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και οι ευρωπαϊκές μετοχές αποκλείσθηκαν από το ελβετικό χρηματιστήριο.

Ωστόσο με την έναρξη του νέου έτους, η Βρετανία δεν αποτελεί πλέον μέλος της Ε.Ε. και ως εκ τούτου η απαγόρευση των ελβετικών μετοχών από τη βρετανική αγορά, δεν έχει καμία ισχύ. 

Η άρση της απαγόρευσης αυτής, θα επαναφέρει περί του 1,2 δισ. ευρώ τζίρου των ελβετικών μετοχών στο LSE, ή το 27% του συνολικού τζίρου του, βάσει των τελευταίων στοιχείων της CBOE πριν τεθεί σε ισχύ ο αποκλεισμός. 

Επίσης θα καλύψει ένα μέρος του τζίρου των ευρωπαϊκών μετοχών, οι οποίες από 1ης Ιανουαρίου αποσύρθηκαν από τα ταμπλό του LSE, για να διαπραγματεύονται πλέον στα χρηματιστήρια με έδρα στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. 

Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό υποδέχθηκε τα νέα η εταιρεία που διαχειρίζεται το ελβετικό χρηματιστήριο, με τον πρόεδρό της να δηλώνει ότι η εταιρεία του είναι υπέρ των ανοιχτών κεφαλαιαγορών, οι οποίες είναι προς το συμφέρον των επενδυτών από την Ελβετία αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο. 

«Η αμοιβαία αναγνώριση των ισορροπιών θα επιτρέψει τον υγιή ανταγωνισμό και τις υγειείς συναλλαγές μεταξύ των δύο χρηματοπιστωτικών κέντρων σε Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο», τόνισε σε δήλωσή του. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News