Business & Finance Τρίτη 2/02/2021, 21:39
ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

Απότομη διόρθωση μετά την απογείωση για την τιμή αργύρου

Απότομη διόρθωση μετά την απογείωση για την τιμή αργύρου

Σε απότομη διόρθωση γύρισε σήμερα η τιμή αργύρου, καθώς οι μικροεπενδυτές έκαναν ένα βήμα πίσω εγκαταλείποντας το πολύτιμο μέταλλο, με αποτέλεσμα να επιταχυνθεί η πτώση του από το υψηλό οκταετίας που βρέθηκε στη συνεδρίαση της Δευτέρας, εν μέσω της φρενίτιδας που προκλήθηκε από τις επενδυτικές κοινότητες των social media και ειδικά της Reddit. 

Η τιμή αργύρου υποχωρούσε 8% στα 26,74 δολάρια η ουγκιά, αφού χθες είχε ξεπεράσει το φράγμα των 30 δολαρίων, κινούμενη στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2013. Στην υποχώρηση της τιμής αργύρου οδήγησε και η άνοδος 18% του περιθωρίου διατήρησης στα προθεσμιακά συμβόλαια του πολύτιμου μετάλλου στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγου (CME). 

“Το πάρτι φαίνεται να φθάνει στο τέλος του. Ετσι είναι το παιχνίδι. Μπορεί να λειτουργήσει για λίγο έως ότου πάψει και τότε αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση και μάλιστα πολύ γρήγορα”, αναφέρει ο Πολ Νόλτε, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Kingsview Asset Management. Kαι άλλοι αναλυτές ανέφεραν ότι η δράση αυτή ήταν καταδικασμένη να αποτύχει, απλά το ερώτημα ήταν πόσο γρήγορα θα γινόταν αυτό.

Το πισωγύρισμα καταδεικνύει επίσης πόσο δύσκολο είναι για τους μικροεπενδυτές ακόμη και όταν ενώνουν τις δυνάμεις τους, να επηρεάσουν την παγκόσμια αγορά αργύρου, με την αξία των ημερήσιων συναλλαγών στα 6 δισ.δολάρια. «Εάν οι επενδυτές της Reddit προσπαθήσουν να ωθήσουν ξανά σε άνοδο την αγορά αργύρου, το αποτέλεσμα θα είναι μία τρύπα στο νερό. Το μόνο που θα επιτύχουν είναι να ενισχύσουν τη μεταβλητότητα και κάποια μικρή διαταραχή στις δυναμικές προσφοράς και ζήτησης», αναφέρει η Goldman Sachs. 

Αναλυτές και χρηματιστές προβληματίστηκαν ωστόσο τα μέγιστα από αυτό που συνέβη με τον άργυρο. Και αυτό, γιατί σε αντίθεση με τη GameStop, δεν υπήρξαν μεγάλες θέσεις short για τα προθεσμιακά αργύρου. Κάποιες αναρτήσεις δε, που έγιναν στην κοινότητα WallStreetBets το βράδυ της Κυριακής και τη Δευτέρα έδειξαν ότι οι κινήσεις επιλέγησαν από hegde funds και ότι δεν υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια των μικροεπενδυτών στην αγορά αργύρου. 

Αντίστοιχα, η τιμή spot του χρυσού στο Λονδίνο υποχώρησε 1,2% στα 1.837 δολάρια η ουγκιά. Αναλυτής της HSBC ανέφερε ότι εάν ο χρυσός δεν καταφέρει να γυρίσει σε άνοδο και να κινηθεί σε πιο υψηλά επίπεδα, ο άργυρος πιθανόν να αποδυναμωθεί περαιτέρω. Αυτό σημαίνει, όπως είπε, ότι ο άργυρος δεν είναι ξεκομμένος από την υπόλοιπη αγορά πολύτιμων μετάλλων. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News