Business & Finance Τρίτη 2/02/2021, 21:05
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται το ράλι του πετρελαίου

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται το ράλι του πετρελαίου

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό το ράλι των τιμών πετρελαίου, οι οποίες εκτινάχθηκαν σήμερα σε υψηλό 12 μηνών, από τη στιγμή που οι κορυφαίοι πετρελαιοπαραγωγοί επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να κρατήσουν περιορισμένη την προσφορά στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας τους.

Η τιμή brent στο Λονδίνο ενισχυόταν 2,2% ξεπερνώντας τα 57 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, αγγίζοντας μάλιστα προς στιγμή και τα 58,05 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον περυσινό Ιανουάριο. Στη Ν.Υόρκη, η τιμή αργού κινείτο στα 55,26 δολάρια με άνοδο επίσης 2,3%. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, οι τιμές πετρελαίου είχαν σημειώσει άνοδο 2%.

Το ράλι άρχισε όταν τα τελευταία στοιχεία του ΟΠΕΚ έδειξαν ότι η παραγωγή αυξήθηκε λιγότερο του αναμενομένου τον Ιανουάριο, ενώ σε αυτό βοήθησαν και οι ψυχρές καιρικές συνθήκες στις βορειανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ.  

Η UBS βλέπει την τιμή brent στα 63 δολάρια έως το δεύτερο εξάμηνο και στα 65 στο πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ η Goldman Sachs προβλέπει μία τιμή στα 65 δολάρια το βαρέλι έως τον Ιούλιο. Από την πλευρά της, η BP η οποία ανακοίνωσε σήμερα τις πρώτες ζημίες της από το 2020 κατά την οικονομική χρήση του 2020, προβλέπει ανάκαμψη της πετρελαϊκής ζήτησης το 2021, με τα παγκόσμια αποθέματα να επιστρέφουν στα μέσα του έτους στο μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. 

Σύμφωνα επίσης με έγγραφο του ΟΠΕΚ+ που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, το καρτέλ και οι βασικοί εταίροι του αναμένουν ότι οι μεγάλες μειώσεις στην παραγωγή θα συνεχίσουν να κρατούν την αγορά σε έλλειμμα καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους, παρά το γεγονός ότι αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του για την φετινή ζήτηση. 

Εκτός από το βρετανικό ενεργειακό κολοσσό ΒΡ αποτελέσματα ανακοίνωσε και ο αμερικανικός γίγαντας πετρελαίου Exxon Mobil για το 2020, ο οποίος επλήγη τα μέγιστα από την πανδημία, χάνοντας μάλιστα και τη θέση του στο Dow Jones. Για την επιχειρηματική χρήση του 2020 παρουσιάσε ζημίες 22 δισ.δολαρίων έναντι κερδών άνω των 14 δισ.δολαρίων το 2019, αφού αναγκάστηκε να απομειώσει ενεργητικό του αξίας 19,3 δισ.δολαρίων σε Β.Αμερική και Αργεντινή. «Το 2020 έφερε για την Exxon Mobil τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ιστορία της», όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Ντάρεν Γουντς. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News