Business & Finance Δευτέρα 1/02/2021, 17:37
ΑΓΟΡΕΣ

Με άνοδο υποδέχθηκε τον Φεβρουάριο η Wall Street

Με άνοδο υποδέχθηκε τον Φεβρουάριο η Wall Street

Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη γενικευμένη ανοδική τάση στις χρηματιστηριακές αγορές σε όλο τον κόσμο, η Wall Street μπήκε με το δεξί στον Φεβρουάριο, μετά τις βαριές απώλειες της τάξεως του 2% που υπέστη την περασμένη Παρασκευή, στην τελευταία συνεδρίαση για τον Ιανουάριο. 

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εισέρχεται στον τρέχον μήνα, έχοντας περάσει από δύο εβδομάδες επεισοδιακές, διάστημα κατά το οποίο επαναστάτησαν οι «αδύναμοι» κατά των «δυνατών».

Στις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιανουαρίου, μια ομάδα με την ονομασία WallStreetBets στο μέσο κοινωνικό δικτύωσης Reddit, θέλοντας να χτυπήσει τα κερδοσκοπικά funds που στοιχημάτιζαν κατά της πτώση μετοχών, προέτρεψε τους μικροεπενδυτές να αγοράσουν μετοχές στις οποίες τα funds διατηρούσαν short θέσεις.

Η προτροπή αυτή λειτούργησε σαν ομαδικό παράγγελμα, με αποτέλεσμα οι μετοχές των Gamestop (εκτοξεύθηκε κατά 1.625% μέσα στον Ιανουάριο) και AMC να σημειώσουν εξωπραγματικά κέρδη και τα funds να αναγκασθούν να κλείσουν τις short θέσεις του προκειμένου να περιορίσουν τις απώλειές τους. 

Η καινούργια εβδομάδα και η πρώτη για τον Φεβρουάριο θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον στο πως θα εξελιχθεί, ωστόσο στην έναρξή της τα στοιχεία για τη μεταποίηση έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών. 

Πριν από λίγο είδαν το φως της δημοσιότητας τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, με τον δείκτη ISM ναι μεν να υποχωρεί από τις 60,5 μονάδες τον Δεκέμβριο στις 58,7 μονάδες τον Ιανουάριο, ωστόσο να παραμένει σε αρκετά υψηλό επίπεδο. Παράλληλα σε όλο τον κόσμο η εικόνα του μεταποιητικού κλάδου στην έναρξη της χρονιάς κρίνεται ικανοποιητική. 
Στις πρώτες συναλλαγές ο Dow Jones σημειώνει άνοδο σχεδόν 0,50%, ο S&P 500 έχει ξεπεράσει το 0,90%, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται κατά 1,30%. 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News