Business & Finance Δευτέρα 1/02/2021, 15:41
ΑΓΟΡΕΣ

Τουρκία: Μεταποίηση και λιανικές πωλήσεις στέλνουν τη λίρα στα ύψη

Τουρκία: Μεταποίηση και λιανικές πωλήσεις στέλνουν τη λίρα στα ύψη

Σε ράλι επιδίδεται η λίρα στην πρώτη ημέρα του Φεβρουαρίου με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου να έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Αύγουστο. 

Περί τις 15:30 ώρα Ελλάδος το τουρκικό νόμισμα έναντι του αμερικανικού ενισχυόταν σχεδόν 1,85% στο 7,1855, επίπεδο στο οποίο τελευταία φορά διαπραγματεύθηκε τον Αύγουστο. 

Για το σημερινό ράλι της τουρκικής λίρας έχουν συμβάλει τα μακροοικονομικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα.

Ειδικότερα ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ της IHS Markit για τη μεταποίηση πραγματοποίησε άλμα στις 54,4 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 50,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Ταυτόχρονα οι λιανικές πωλήσεις για την ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης ενισχύθηκαν περισσότερο από 15% σε ετήσια βάση, με τις χονδρικές πωλήσεις να αυξάνονται ακόμη περισσότερο πέραν του 18%.

Στη γείτονα από τον Νοέμβριο μετά την έλευση του Ναγκί Αγκμπάλ ως επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας πνέει αέρας αλλαγής αναφορικά με την πορεία της τουρκικής οικονομίας. Στο μικρό αυτό διάστημα έχει ήδη προλάβει να αυξήσει τα επιτόκια από το 10,25% που βρίσκονταν πριν αναλάβει το αξίωμά του, στο 17%. 

Οι χρηματαγορές πλέον δεν είναι καθόλου διστακτικές με την τουρκική οικονομία και τρανή απόδειξη αυτού, η βύθιση των ασφαλίστρων έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών (CDS), στις 304 μονάδες, από πέραν των 500 μονάδων, πριν ο Αγκμπάλ αναλάβει καθήκοντα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News