Χρηματιστήριο Αθηνών: Τέταρτο πτωτικό σερί με πεσμένο τζίρο
Εγκλωβισμένο στη συσσώρευση δείχνει το Χρηματιστήριο Αθηνών εν αναμονή κάποιου πιθανού καταλύτη που θα απελευθερώσει ανοδικές δυνάμεις, όπως το placement για το 10% της ΕΤΕ ή η αξιολόγηση της Moody’s την Παρασκευή, ενώ και το διεθνές κλίμα δεν αποτελεί βοηθητικό παράγοντα. Η πτώση εντάθηκε μετά το πτωτικό άνοιγμα των δεικτών της Wall Street, καθώς τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, αύξησαν την αβεβαιότητα σχετικά με τις κινήσεις της Fed, στο θέμα των επιτοκίων.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.413,54 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,88%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 85,18 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 19.372.171 μετοχές.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,89%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρηση σε ποσοστό 0,76%.
Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε νέες απώλειες 0,98% και έκλεισε στις 1.220,04 μονάδες με την Alpha να χάνει 1,28% στα 1,5 ευρώ, την ΕΤΕ να χάνει 1,03% στα 7,476 ευρώ, την Eurobank να υποχωρεί κατά 1,01% στα 1,96 ευρώ, ενώ στο -0,77% έκλεισε η Πειραιώς στα 3,868 ευρώ.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν μόνο οι μετοχές του ΟΤΕ (+0,47%) και της Τέρνα Ενεργειακή (+0,21%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-2,52%), της Lamda Development (-2,12%), της Coca Cola HBC (-1,82%),της Elvalhalcor (-1,65%) και του ΟΠΑΠ (-1,64%).
Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 5.923.851 και 4.094.855 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική με 12,03 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς με 9,50 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 16 μετοχές, 84 πτωτικά και 21 παρέμειναν σταθερές.
Την ίδια ώρα, η αρχική ανοδική κίνηση στις ευρωαγορές ανατράπηκε μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τα οποία ενίσχυσαν το σενάριο η Fed να προχωρήσει σταδιακά στις επιτοκιακές μειώσεις κάτι που ενδέχεται να μη βοηθήσει σε μια ομαλή προσγείωση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,17% και ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,02%, ενώ στη Wall Street o Dow χάνει 1,7% και ο Nasdaq υποχωρεί κατά 1,28%.
Οι επενδυτές έβλεπαν με πιο αισιοδοξία το μέλλον, εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσιζε την ερχόμενη εβδομάδα μια μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσεις. Καθώς αυτό το ενδεχόμενο απομακρύνεται, επανέρχονται οι φόβοι για ασθενή οικονομική ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με τον Ιούλιο και κατά 2,5% σε ετήσια βάση έναντι προβλέψεων για 0,2% και 2,6% αντιστοίχως. Ωστόσο, ο δομικός δείκτης, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,3% τον μήνα έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 0,2%. Σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 3,2%, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις.
Η μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξησης του δομικού δείκτη αμβλύνει το ενδεχόμενο μια μεγάλης μείωσης επιτοκίων κατά 0,5% από τη Fed την ερχόμενη εβδομάδα. Οι οικονομολόγοι θεωρούν τον δομικό δείκτη ως καλύτερη μέτρηση του υποκείμενου πληθωρισμού από τον συνολικό δείκτη τιμών καταναλωτών.
Στο ελληνικό Χρηµατιστήριο, η ασύµµετρη συµπεριφορά είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό τον Σεπτέµβριο, επιβεβαιώνοντας τη διαπίστωση ότι τα τελευταία χρόνια είναι ο χειρότερος µήνας, µε τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στην περιοχή των 1.430 µονάδων σε συνέχεια διαδοχικών αποτυχηµένων προσπαθειών να ξεπεράσει το όριο των 1.450 µονάδων, σηµειώνει στο σημερινό φύλλο της «Καθημερινής» ο Δηµήτρης Τζάνας, σύµβουλος διοίκησης της «Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ».
Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Τζάνας, τα συναλλακτικά δεδοµένα του Σεπτεµβρίου, που ελάχιστα διαφέρουν από εκείνα της αυγουστιάτικης ραστώνης, δεν επιτρέπουν αλλαγή του σκηνικού στο ελληνικό Χρηµατιστήριο, το οποίο χρειάζεται ισχυρούς καταλύτες για να επαναφέρει τη θετική ψυχολογία, ακόµα και µε την απόδοση επενδυτικής βαθµίδας από τη Moody’s µάλλον να µην αρκεί. Θα χρειαστεί, ενδεχοµένως, να ολοκληρωθεί ένα επιτυχηµένο placement για το 10% των µετοχών της Εθνικής για να αναζωογονηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις πολλαπλές ελπιδοφόρες επενδυτικές επιλογές που προσφέρει το ελληνικό Χρηµατιστήριο, καταλήγει ο αναλυτής.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Wall Street: Στο κόκκινο με φόντο το πληθωρισμό και το ντιμπέιτ
ΗΠΑ: Στο 2,5% ο πληθωρισμός – Ανησυχία για τον δομικό δείκτη
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News