Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαραίνει ξανά τον ΓΔ το διεθνές κλίμα
Πτωτικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, εν μέσω καθοδικής κίνησης και των ευρωπαϊκών αγορών που έχουν στραμμένο το βλέμμα στην πολυαναμενόμενη έκθεση για τις μη γεωργικές μισθοδοσίες στις ΗΠΑ που θα δώσεις «σήμα» για την πορεία της μεγαλύτερης οικονομία του πλανήτη και το πως θα προχωρήσει η νομισματική χαλάρωση.
Η εγχώρια αγορά αναμένει µε ενδιαφέρον την αξιολόγηση από την DBRS απόψε, ενώ την επόμενη εβδομάδα ακολουθεί η αξιολόγηση της Moody’s που δεν έχει δώσει ακόμα την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα.
O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:25, διαμορφώνεται στις 1.439,04 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,5% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,53%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,55%. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 0,89% στις 1.254,76 μονάδες με τις Eurobank και ΕΤΕ να χάνουν πάνω από 1%, ενώ πιο περιορισμένες είναι οι απώλειες για Alpha και Πειραιώς.
Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές Σαράντης και της Jumbo.
Οπως επισηµαίνει στην «Καθημερινή» ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιηµένος τεχνικός αναλυτής, µετά τον «κόκκινο» Αύγουστο το Χρηµατιστήριο Αθηνών µπαίνει στο παραδοσιακά «ζόρικο» δίµηνο Σεπτεµβρίου – Οκτωβρίου µε γεµάτη ατζέντα και µε αρκετές εκκρεµότητες.
«Στοίχηµα» πλέον, κατά τον αναλυτή, αποτελεί η διατήρηση αλλά και η περαιτέρω βελτίωση των εταιρικών επιδόσεων, ενώ το µεγάλο ερώτηµα είναι ο βαθµός στον οποίο αυτές έχουν προεξοφληθεί από την αγορά. «Υπενθυµίζουµε ότι ο Γενικός Δείκτης έχει κολλήσει σε οριζόντιο εύρος τιµών τους τελευταίους 7-8 µήνες, επιδεικνύοντας σηµάδια κόπωσης, όχι εντελώς αδικαιολόγητα βέβαια, καθώς χωνεύει το µεγάλο ράλι των τελευταίων λίγων ετών. Η συνολική κεφαλαιοποίηση, κολληµένη κι αυτή στην περιοχή των 100 δισ. ευρώ, χρειάζεται φρέσκο χρήµα για να κάνει το επόµενο βήµα», προσθέτει.
Ο κ. Στεριώτης εκτιµά πάντως ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να κρατούν τα «κλειδιά» της Λεωφόρου Αθηνών και το επόµενο διάστηµα. Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος συνεχίζει να παρακολουθεί και τα διεθνή χρηµατιστήρια, καθώς το µίνι κραχ που έλαβε χώρα πριν από ένα µήνα (5 Αυγούστου) υπενθύµισε ότι τα περί «αυτονόµησης» του Χ.Α. προφανώς δεν ισχύουν. Αλλωστε, είναι γνωστή η υπερ-ευαισθησία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς σε θέµατα όπως τα σενάρια ύφεσης των ΗΠΑ, οι «φουσκωµένες» αποτιµήσεις των τεχνολογικών κολοσσών της Wall Street, οι ανακοινώσεις της Fed κ.λπ., θέµατα τεράστιας ασφαλώς σηµασίας για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, τα οποία όµως το Χ.Α. ενίοτε χρησιµοποιεί σαν «δικαιολογίες» για βίαιες διορθώσεις.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Νέες απώλειες με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Wall Street: Μεικτά πρόσημα εν αναμονή των στοιχείων για την απασχόληση
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News