Χρηματιστήριο Αθηνών: Σταθεροποίηση με πεσμένο τζίρο
Οριακές μεταβολές κατέγραψε η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνεδρίαση εν μέσω πτωτικού κλίματος στις διεθνείς αγορές. Την ίδια ώρα, έντονη πτώση καταγράφεται στις ευρωαγορές, αλλά και στη Wall Street με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής ενόψει των στοχιεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ αργότερα μέσα στην εβδομάδα που εικάζεται ότι θα καθορίσει την πορεία της νομισματικής πολιτικής.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε τελικά στις 1.446,09 μονάδες, σημειώνοντας ανεπαίσθητη πτώση 0,01% με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται μόλισ στα 85,94 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 16.390.924 μετοχές.
Ενδοσυνεδριακά κυμάνθηκε σε εύρος διακύμανσης 5,94 μονάδων. Κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.450, 42 μονάδες (+0,29%) και κατώτερη τιμή στις 1.444,48 μονάδες (-0,12%).
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,24%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,05%.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,64% στις 1.274,69 μονάδες, αφού μόνο η Alpha Bank διασώθηκε σημειώνοντας άνοδο 0,19% με φόντο την επιτυχή έκδοση του ομολόγου ΑΤ1.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Σαράντης (+4,49%), της Autohellas (+2,32%), της Motor Oil (+2,03%) και της Lamda Development (+1,40%).Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές του ΟΤΕ (-1,195), της Εθνικής (-1,08%) και της Πειραιώς (-0,92%).
Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Πειραιώς διακινώντας 3.536.246 και 2.831.380 μετοχές, αντιστοίχως.
Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Πειραιώς με 11,35 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 10,69 εκατ. ευρώ.
Ανοδικά κινήθηκαν 55 μετοχές, 43 πτωτικά και 25 παρέμειναν σταθερές.
Ο Σεπτέµβριος έχει αρκετά «γεµάτο» πρόγραµµα, όπως αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance στην «Καθημερινή», από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης µέχρι τις συνεδριάσεις για τα επιτόκια της ΕΚΤ και της Fed και την αξιολόγηση της Moody’s για την Ελλάδα. Μπροστά µας έχουµε παράλληλα το πακέτο της Εθνικής αλλά και πιθανές εξελίξεις στον γρίφο των ΕΛΠΕ. Συνεπώς είναι ένας σηµαντικός µήνας για την αγορά, καθώς θα κριθούν πολλά για τη συνέχεια.
Κατά τον κ. Ζαχαράκη, η τρέχουσα εβδοµάδα πάντως θα δείξει αν η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI, που πραγµατοποιήθηκε την περασµένη Παρασκευή, ήταν ο λόγος που η ελληνική αγορά δεν ακολουθούσε το µοµέντουµ των υπόλοιπων αγορών το τελευταίο διάστηµα, και ήταν ουσιαστικά αυτό που το Χ.Α. περίµενε για να «ξυπνήσει», έχοντας δει τις ανακατατάξεις των διεθνών χαρτοφυλακίων.
Παράλληλα, όπως προσθέτει, ο φόβος ότι οι ξένες αγορές θα διορθώσουν χωρίς η Ελλάδα να έχει προλάβει να πάρει τάση είναι διάχυτος, µε τους πωλητές να είναι σαφώς πιο ευαίσθητοι στις όποιες αναταράξεις.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Wall Street: Στο κόκκινο με τους επενδυτές σε αναμονή – Βουτιά της Boeing
Jefferies: Ανοίγουν το βήμα τους στο asset management οι ελληνικές τράπεζες
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News