Business & Finance Παρασκευή 29/01/2021, 18:17
ΑΓΟΡΕΣ

Σε υψηλό 11 μηνών οι τοποθετήσεις των funds σε μετοχές 

Στον αντίποδα οι τοποθετήσεις σε ομόλογα υποχώρησαν

Σε υψηλό 11 μηνών οι τοποθετήσεις των funds σε μετοχές 

Τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό και οι ανησυχίες για δυνητική νέα συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, δεν έχει πτοήσει τους επενδυτές τουλάχιστον αναφορικά με τις μετοχές, καθώς η προτίμησή τους σε αυτές συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. 

Όπως δείχνουν τα στοιχεία του Reuters το διάστημα 12 με 29 Ιανουαρίου οι τοποθετήσεις σε μετοχές των διαχειριστών funds και των επικεφαλής επενδυτικών εταιρειών, αυξήθηκαν κατά 2% σε σχέση με τον Δεκέμβριο σε έναν μέσο όρο 49% επί των συνολικών τοποθετήσεών τους, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020. 

Η άνοδος αυτή είναι η τρίτη συναπτή για τις τοποθετήσεις σε μετοχές, μετά τον Οκτώβριο όταν και οι συνολικές τοποθετήσεις είχαν υποχωρήσει σε χαμηλό δεκαετίας. 

Σε ερώτηση του Reuters, για τις προοπτικές των μετοχών τους επόμενους τρεις μήνες, το 90% των 26 συμμετεχόντων, απάντησε ότι θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία ή στη χειρότερη θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα. 

Στον αντίποδα οι τοποθετήσεις σε ομόλογα για το ίδιο διάστημα υποχώρησαν στο 40,1% των συνολικών τοποθετήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2019-, από 41,6% τον Δεκέμβριο.

Όπως επισημαίνει το Reuters, από τον Οκτώβριο το ποσοστό των τοποθετήσεων επί των ομολόγων έχει υποχωρήσει κατά πέντε εκατοστιαίες μονάδες, υποδεικνύοντας τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου. 

Σχεδόν τα δύο τρίτα των 26 αναλυτών, απάντησε ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των μεγάλων οικονομιών θα παραμείνουν στα τωρινά επίπεδα τους επόμενους τρεις μήνες, εννέα εκτιμούν ότι θα αυξηθούν, ωστόσο κανένας δεν προβλέπει να υποχωρήσουν. 

Οι περισσότεροι διαχειριστές των funds υπογράμμισαν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και την υπερβολική αισιοδοξία γι αυτά ως τους κορυφαίους κινδύνους για τις συστάσεις τους, ενώ τόνισαν ότι η περαιτέρω στήριξη των κυβερνήσεων και τυχόν υποχώρηση των μετοχών θα είναι ευκαιρία για μεγαλύτερη έκθεση σε επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News