Business & Finance Πέμπτη 28/01/2021, 17:15
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Προσπάθεια ανάκαμψης και κέρδη μετά το χθεσινό sell-off

Wall Street: Προσπάθεια ανάκαμψης και κέρδη μετά το χθεσινό sell-off

Προσπάθεια να επουλώσει τις πληγές της μετά το χθεσινό πλήγμα και το μαζικό sell-off καταβάλει στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης η Wall Street.

Χθες εν μέσω μιας γενικευμένης φρενίτιδας ότι τα κερδοσκοπικά funds κλείνουν τις short θέσεις τους, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης υπέστη βαριές απώλειες, με τους Dow Jones και S&P 500 να καταγράφουν τη χειρότερη ημέρα τους από τον Οκτώβριο. 
Σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων δεδομένων Ortex, οι short-sellers έχουν χάσει περί των 71 δισ. δολαρίων από την αρχή του έτους, κλείνοντας θέσεις σε μετοχές που αντί να σημειώσουν απώλειες, ενισχύθηκαν.  

Από την άλλη σήμερα επανήλθε η λογική αναφορικά με τις μετοχές των AMC και GameStop (οι πέτρες του σκανδάλου για το shortselling), με την πρώτη να υποχωρεί περί του 20% και τη δεύτερη να παρουσιάζει κέρδη περί του 20%.

Σήμερα το ρόλο της μετοχής ασανσέρ έχει αναλάβει αυτή της American Airlines, η οποία και έχει εκτιναχθεί κατά 60%, 
Η σημερινή συνεδρίαση έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς είναι η πρώτη μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Apple, Tesla, Facebook για το δ΄ τρίμηνο του 2020, τα οποία ήταν εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών. 

Για την Apple ήταν ένα τρίμηνο ορόσημο με τα έσοδά της να ξεπερνούν για πρώτη φορά τα 100 δισ. δολάρια, διαμορφούμενα στα 111,44 δισ. δολάρια, ενώ η Tesla ολοκλήρωσε το 2020 με κέρδη για πρώτη φορά στην ιστορία της και πλέον έχει βάλει πλώρη για να σπάσει το φράγμα του 1 τρισ. δολαρίων κεφαλαιοποίησης (επί του παρόντος η χρηματιστηριακή της αξίας είναι στα 819 δισ. δολάρια).

Πριν από λίγο δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία τόσο για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το 2020, όσο και για τις αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα. 

Ειδικότερα η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3,5% πέρυσι, που είναι και η χειρότερή της επίδοση από το 1946 και η πρώτη χρονιά με αρνητικό πρόσημο μετά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Σχεδόν κάθε κλάδος με εξαίρεση τον δημόσιο τομέα και την αγορά των κατοικιών σημείωσε αρνητική επίδοση το 2020, ενώ η ετήσια πτώση των καταναλωτικών δαπανών 3,9% καθιστά τη χειρότερη χρονιά από το 1932. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας την περασμένη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν στις 847.000, από 914.000 μια εβδομάδα νωρίτερα. 

Στις πρώτες συναλλαγές ο Dow Jones έχει υπερβεί το +1,50%, ο S&P 500 ενισχύεται κατά 1,25%, με τον Nasdaq να κινείται υψηλότερα περί του 0,80%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News