Business & Finance Τετάρτη 3/07/2024, 22:20
ΑΓΟΡΕΣ

Σε επιφυλακή η Wall Street για έξοδο Μπάιντεν – Ήδη «παίζει» το σενάριο Τραμπ

Σε επιφυλακή η Wall Street για έξοδο Μπάιντεν – Ήδη «παίζει» το σενάριο Τραμπ

Οι κρίσιμες συζητήσεις για το εάν τελικά ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα αποσυρθεί από την προεκλογική κούρσα φθάνουν και στη Wall Street, όπου οι traders επανατοποθετούνται σε δολάριο, κρατικά ομόλογα και άλλες κατηγορίες ενεργητικού που θα μπορούσαν να επηρεαστούν θετικά ή αρνητικά από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία. 

Η επανεξέταση των χαρτοφυλακίων ξεκίνησε από τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, μετά το καταστροφικό ντιμπέιντ του Μπάιντεν με τον Τραμπ εν μέσω ανησυχιών ότι ο 81χρονος νυν πρόεδρος είναι υπερβολικά μεγάλος για να υπηρετήσει μία νέα θητεία. Οι ανησυχίες αυτές αποτυπώθηκαν πιο έντονα στην αγορά ομολόγων, όπου οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν έως 20 μονάδες βάσης τις ημέρες που ακολούθησαν του ντιμπέιτ. 

Με τις φημολογίες τώρα να μεταδίδονται ταχύτατα ότι ο Μπάιντεν μπορεί να αποσυρθεί από την κούρσα των εκλογών, οι αγορές στοιχηματίζουν σε λιγότερο από 50% ότι θα παραμείνει υποψήφιος. 

Διαχειριστής κεφαλαίου που διατήρησε την ανωνυμία του, επισημαίνει τους κινδύνους από μία αποχώρηση Μπάιντεν. Κανένας πρόεδρος δεν τάχθηκε κατά της διεκδίκησης δεύτερης θητείας από το 1968 επί Λίντον Τζόνσον με τις εκλογές τώρα να απέχουν μόλις τέσσερις μήνες. 

Μεταξύ των traders υπάρχουν τώρα μία σιωπηρή συναίνεση ότι μία εκλογή Τραμπ θα οδηγήσει σε ένα ισχυρό δολάριο, θα ωθήσει σε άνοδο τις ομολογιακές αποδόσεις και θα φέρει κέρδη στις μετοχές τραπεζών, υγείας και ενέργειας, καθώς οι πολιτικές του θα καθοδηγηθούν από ένα μείγμα πιο χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής και μεγαλύτερου προστατευτισμού. 

Δολάριο

Το δολάριο έδωσε ένα από τα πιο πρώιμα σημάδια για το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές σε μία πιθανή νίκη Τραμπ, καθώς ενισχύθηκε μετά το ντιμπέιτ της προηγούμενης εβδομάδας. Μία νίκη Τραμπ αυξάνει την προοπτική υψηλότερου πληθωρισμού και ενός ισχυρότερου δολα΄ριου, λαμβάνοντας υπόψη τις τοποθετήσεις του για αύξηση των δασμών και πιο αυστηρή στάση στο μεταναστευτικό, εκτιμά ο στρατηγικός αναλυτής Τζόις Τσανγκ της JPMorgan Chase & Co. 

Στον αντίποδα, τα νομίσματα που θα ζημιωθούν από μία πολιτική Τραμπ είναι το πέσο του Μεξικού και το κινεζικό γιουάν. 

Καμπύλη αποδόσεων

Μετά το ντιμπέιντ, διαχειριστές κεφαλαίου στην αγορά κρατικών ομολόγων αξίας 27 τρισ.δολαρίων, αντέδρασαν αγοράζοντας βραχυπρόθεσμους τίτλους και πωλώντας μακροπρόθεσμους. 

Αρκετοί μεγάλοι όμιλοι της Wall Street, μεταξύ των οποίων Morgan Stanley και Barclays, κάλεσαν τους πελάτες τους να προετοιμαστούν για επίμονο πληθωρισμό και υψηλότερες αποδόσεις στους τίτλους μακρινού ορίζοντα σε μία νέα θητεία Τραμπ. 

Κέρδη μετοχών

Η προοπτική μίας νίκης Τραμπ έχει στηρίξει πολλές μετοχές που θα ευνοηθούν από τη στάση του ως προς το ρυθμιστικό πλαίσιο, τις εξαγορές και συγχωνεύσεις και τις εμπορικές σχέσεις. Γενικώς οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούνται πιο φιλικά προσκείμενοι απέναντι στις επιχειρήσεις, αναφέρει ο Τομ Έσει, πρόεδρος και ιδρυτής της Sevens Report. 

Oι ασφαλιστικές στον χώρο υγείας UnitedHealth Group και Humana και οι τράπεζες αναμένεται να ευνοηθούν από το πιο χαλαρό ρυθμιστικό πλαίσιο. Η Discover Financial Services και η Captal One Financial Corp είναι μεταξύ των εταιρειών πιστωτικών καρτών που ενισχύθηκαν στην προοπτική νίκης Τραμπ. 

Ακόμη εταιρείες ενέργειας, όπως Occidental Petroleum Corp, είδαν τις μετοχές τους να ενισχύονται μετά το ντιμπέιτ, καθώς ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος τάσσεται φιλικά διακείμενος απέναντι στη βιομηχανία πετρελαίου. 

Υποστήριξη κρυπτονομισμάτων

Ο Τραμπ έχει δείξει την υποστήριξή του στην αγορά κρυπτονομισμάτων τις τελευταίες εβδομάδες καθώς έχει κάνει συναντήσεις με εκπροσώπους του χώρου και έχει υποσχθεί ότι όλες οι μελλοντικές δραστηριότητες mining του bitcoin θα γίνονται στις ΗΠΑ. 

Το γεγονός αυτό θα καταστήσει το Solana – το πέμπτο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα με κεφαλαιοποίηση στα 67 δισ.δολάρια – ένα από τα ευνοημένα κρυπτονομίσματα σε περίπτωση επιστροφής Τραμπ στο Λευκό Οίκο 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News