Business & Finance Τετάρτη 27/01/2021, 19:59
ΑΓΟΡΕΣ

Η αβεβαιότητα επανήλθε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε με απώλειες 1,16%

Η αβεβαιότητα επανήλθε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τα προβλήματα στην παράδοση των εμβολίων και τα lockdowns στις ευρωπαϊκές χώρες τα οποία όπως φαίνεται ήρθαν εκ νέου για να μείνουν για καιρό, συνέθεσαν σήμερα τον καμβά του αρνητικού κλίματος που επικράτησε σύσσωμο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στα οποία καταγράφηκαν σήμερα αισθητές απώλειες.

Τα προγράμματα εμβολιασμού στις χώρες τις ευρωπαϊκής ηπείρου έχουν επιβραδυνθεί εξαιτίας των προβλημάτων στην παράδοσή τους και ο αρχικός σχεδιασμός των κυβερνήσεων μοιάζει εξαιρετικά απίθανο να υλοποιηθεί. Ταυτόχρονα την κατάσταση ήρθε να επιδεινώσει η σημερινή ανακοίνωση της Astrazeneca, με την οποία δήλωσε ότι η παραγωγή του εμβολίου της έχει πάει πίσω κατά δύο μήνες, επιρρίπτοντας ευθύνες στην αργοπορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπογράψει τις συμφωνίες για τα εμβόλια.

Την ίδια ώρα με την καινούργια μετάλλαξη του θανατηφόρου ιού να εξαπλώνεται ταχέως, οι κυβερνήσεις επί του παρόντος δεν δείχνουν καμία διάθεση να χαλαρώσουν τα lockdowns τα οποία έχουν εφαρμόσει, τροφοδοτώντας εκ νέου ανησυχίες ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη θα επιβραδυνθεί περισσότερο. Στην ενίσχυση αυτών των ανησυχιών συνέβαλαν και οι δηλώσεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα μετά το πέρας της πρώτης συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας για το 2020, με τις οποίες υπογράμμισε ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι παραμένουν για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Υπό αυτό το κλίμα και με την ένταση στον πολιτικό στίβο της Ιταλίας για άλλη μια φορά να χτυπάει «κόκκινο», η σημερινή ημέρα χαρακτηρίσθηκε από ένα κύμα ρευστοποιήσεων, δίνοντας το παράδειγμα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με τη Wall Street να δέχεται τριγμούς από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, φθάνοντας τις απώλειες του Dow Jones έως και τις 500 μονάδες και τον S&P 500 να υποχωρεί έως και 1,50%.

Πίσω στην Ευρώπη ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε με απώλειες 1,16% δεχόμενος εντονότατες πιέσεις από τον κλάδο των πρώτων υλών ο οποίος παρέδωσε σήμερα 3,64% και τον τεχνολογικό, των τραπεζών και της αυτοκινητοβιομηχανίας που διέγραψαν 2,18%, 2,06% και 2,02% αντίστοιχα όντας οι τέσσερις κλάδοι με πτώση άνω του 2%.

Πλήγμα δέχθηκε και ο γερμανικός DAX της τάξεως του 1,81%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB αποδυναμώθηκε 1,47%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 απώλεσε 1,30%, στο -1,16% έκλεισε ο CAC 40 στο Παρίσι.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News