Business & Finance Δευτέρα 25/01/2021, 19:49
ΑΓΟΡΕΣ

Έναρξη εβδομάδας με βαριές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχώρησε 0,83%

Έναρξη εβδομάδας με βαριές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια 

Με το αριστερό μπήκαν στην καινούργια εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω ενός ευρύτερου προβληματισμού για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης βραχυπρόθεσμα, μετά την εκ νέου εφαρμογή περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, από τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο. 

Την ώρα που τα προγράμματα εμβολιασμού συνεχίζονται, τα προβλήματα της Pfizer στον εφοδιασμό τους, όπως και η ανακοίνωση της Astrazeneca ότι όταν λάβει τη ρυθμιστική έγκριση δύσκολα θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στον όγκο παραδόσεων, έχουν πυροδοτήσει ένα κύμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας.

Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη εφαρμόζουν εκ νέου αυστηρά lockdowns, με τη Γερμανία την προηγούμενη εβδομάδα να αποφασίζει για επέκτασή τους έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Το ενδεχόμενο η Ευρώπη να μπει στην άνοιξη του 2021 ξανά εν μέσω lockdowns δείχνει πια ορατό, το θέμα είναι μέχρι πότε θα μείνουν σε ισχύ, καθώς πλέον κλάδοι όπως του τουρισμού και της εστίασης βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχώρησε 0,83%, δεχόμενος ισχυρές πιέσεις από τους κυκλικού κλάδους, όπως των τραπεζών που παρουσίασε τη χειρότερη σημερινή εικόνα με απώλειες 2,96%, ακολουθούμενος από αυτόν της αυτοκινητοβιομηχανίας που έκλεισε αποδυναμωμένος κατά 2,89%, ενώ από σχετική απόσταση ακολούθησαν ο ασφαλιστικός (-1,99%),των ταξιδίων και αναψυχής (-1,88%) και της ενέργειας (-1,85%).

Οι μοναδικοί κλάδοι εκ των κυριοτέρων που αντιστάθηκαν ήταν αυτός των τηλεπικοινωνιών με κέρδη 0,94% και της υγείας που έκλεισε με άνοδο 0,67%. 

Τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της ευρωπαϊκής ηπείρου σημείωσαν βαριές απώλειες, με εξαίρεση αυτό του Λονδίνου, το οποίο σημείωσε απώλειες υπό του 1%, της τάξεως του 0,84%.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX διέγραψε 1,66%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB απώλεσε 1,60%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 οπισθοχώρησε 1,57%. 

Στο επίκεντρο βρέθηκε και ο βρετανικός κλάδος λιανικών πωλήσεων, μετά τις αναφορές ότι η ιστοσελίδα λιανικής πώλησης ενδυμάτων Asos (+5,60%) βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά  των Topshop και Selfridge και πως η Boohoo (+4,69%) ενδιαφέρεται για την εξαγορά της Debenhams 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News