Business & Finance Παρασκευή 22/01/2021, 23:03
ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Η επιστροφή των επενδυτών στην ασφάλεια στήριξε το δολάριο

Η επιστροφή των επενδυτών στην ασφάλεια στήριξε το δολάριο

Το δολάριο κέρδισε σήμερα κάποιο έδαφος μετά από τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις απωλειών, με την επιστροφή των επενδυτών στην ασφάλεια να πλήττει τα πιο ριψοκίνδυνα νομίσματα, όπως το δολάριο Αυστραλίας.

Το αμερικανικό νόμισμα είχε υποχωρήσει στις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις, καθώς η αισιοδοξία για νέα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης από τη νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ ώθησε τους επενδυτές σε πιο ριψοκίνδυνο ενεργητικό. Η τάση αυτή ανακόπηκε χθες, με το δείκτη δολαρίου να ενισχύεται οριακά στις 90,265 μονάδες. Προς στιγμή μόνο, περιόρισε τα κέρδη του, όταν ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, που εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια άνω των 13 ετών τον Ιανουάριο και τα στοιχεία για την αύξηση των πωλήσεων κατοικιών.

Σε εβδομαδιαία βάση όμως, κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες από τα μέσα του Δεκεμβρίου. Αναλυτές εκτιμούν ότι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η επικρατούσα τάση θα είναι η καθοδική κίνηση του δολαρίου, εν μέσω της αισιοδοξίας που δημιουργούν τα εμβόλια και η δημοσιονομική πολιτική της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Ομως, η χθεσινή βελτίωση έχει να κάνει με την “ανάσα” που στάθηκαν να πάρουν οι μετοχές μετά τη συνεχιζόμενη άνοδο των τελευταίων συνεδριάσεων.

Το ευρώ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου στο 1,2172, χωρίς να επηρεαστεί ιδιαίτερα από την επιδείνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον πρώτο μήνα του νέου έτους, όπως έδειξαν τα νέα στοιχεία της Markit. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης κέρδισε κάποιο έδαφος αφότου η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική και υπογράμμισε ότι δεν θα κάνει πλήρη χρήση του έκτακτου προγράμματα αγοράς ομολόγων. Επίσης, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η ΕΚΤ διατηρεί “πολύ προσεκτικά” τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ.  

Το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής, αν και σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε άνοδο. Οσο για την κορώνα Νορβηγίας επηρεάστηκε από την πτώση των τιμών πετρελαίου, καταγράφοντας απώλειες άνω του 1% έναντι του ευρώ. Πτώση άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας σημείωσε και το ρωσικό ρούβλι έναντι του δολαρίου και του ευρώ, παρασυρόμενο και αυτό από την πτώση των τιμών πετρελαίου.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News