Business & Finance Παρασκευή 22/01/2021, 17:29
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Καθήλωση μετά τα νέα χθεσινά ιστορικά υψηλά ρεκόρ 

Ο τεχνολογικός Nasdaq κρατάει αντιστάσεις παρουσιάζοντας τις μικρότερες απώλειες

Wall Street: Καθήλωση μετά τα νέα χθεσινά ιστορικά υψηλά ρεκόρ 

Έλλειψη δυνάμεων δείχνουν στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, μετά τα χθεσινά ιστορικά υψηλά ρεκόρ που κατέγραψαν χθες οι οι S&P 500 και Nasdaq.

Σήμερα θα συντελεσθεί μια αλλαγή ορόσημο στο οικονομικό περιβάλλον των ΗΠΑ, καθώς η Τζάνετ Γιέλεν θα διορισθεί υπουργός Οικονομικών, η πρώτη γυναίκα στην αμερικανική ιστορία που αναλαμβάνει το συγκεκριμένο αξίωμα. 

Σχεδόν 3 χρόνια μετά τη λήξη της θητείας της ως επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (και την οποία δεν ανανέωσε ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ), η Γιέλεν επανέρχεται στο προσκήνιο, ξανά σε μια περίοδο με μεγάλες προκλήσεις για την αμερικανική οικονομία, προκαλούμενες από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η πρώην πρόεδρος της Fed θεωρείται ότι διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στην ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου μετά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, υιοθετώντας μέτρα όπως η ποσοτική χαλάρωση και η μείωση των επιτοκίων, τα οποία εκ των υστέρων αποδείχθηκαν ότι ήταν ευεργετικά για την αμερικανική οικονομία. 

Υπό την αναμονή του διορισμού της Γιέλεν οι επενδυτές δείχνουν νευρικοί στις πρώτες συναλλαγές, οδηγώντας το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε υποχώρηση (Dow Jones -0,65%, S&P 500 -0,40%, Nasdaq -0,23%).

Χθες ο Dow Jones απώλεσε 0,04%, με τους S&P 500 και Nasdaq να κλείνουν με άνοδο 0,03% και 0,55% και να σημειώνουν νέα ιστορικά ρεκόρ. 

Ο τεχνολογικός Nasdaq κρατάει αντιστάσεις παρουσιάζοντας τις μικρότερες απώλειες κι ενώ δέχεται εντονότατες πιέσεις από τη δεικτοβαρή μετοχή της ΙΒΜ, η οποία πραγματοποιεί βουτιά πέραν του 10%, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το δ΄ τρίμηνο, τα οποία ήταν κατώτερα του αναμενομένου, με τις πωλήσεις της να καταγράφουν πτώση για τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο. 

Την εβδομάδα που διανύουμε οι μετοχές των Big Tech έχουν αναλάβει τον ρόλο του οδηγού, με αυτή της Apple να ενισχύεται κατά 7,7%, του Facebook κατά 8,6% και της Microsoft σχεδόν 5,8%. 

Με τις μετοχές της «συμμορίας των 5» (Alphabet, Amazon, Apple, Facebook, Microsoft) να κινούνται ανοδικά αυτή την εβδομάδα, ο Dow Jones κερδίζει 1,2%, ο S&P 500 2,3% και ο Nasdaq 4% (δεν υπολογίζονται σημερινές μεταβολές των δεικτών). 

moneyreview.gr 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News